Konst

Järfälla kommun köper regelbundet in konst till sina verk­samheter och till offentliga miljöer utomhus och inom­hus. Det finns en konsthall och en skulpturpark i kommunen.

Hitta konst och ut­ställningar

Jakobsbergs konsthall

Adress: Jakobsbergs bibliotek, Jakobsbergs centrum, Väpnar­stråket. Konsthallens öppettider följer bibliotekets öppettider.

Läs mer om Jakobsbergs konsthall

Görvälns skulptur­park

Adress: Görvälnsvägen i Järfälla. Skulpturparken ligger i anslutning till Görvälns slott. Skulptur­parken är öppen dygnet runt, året om.

Läs mer om Görvälns skulptur­park

Konstkarta Järfälla

Se var Järfälla kommuns konstverk finns på karta

I Järfälla finns 1%-regeln

Den innebär att om en kommunal byggnad har byggts om eller renoverats för 5 miljoner kronor eller mer, så ska 1 % av kostnaden gå till konstnärlig utsmyckning.

Så fungerar arbetet med 1 %-regeln

I samarbete mellan Järfälla Kultur och den berörda verk­samheten i byggnaden bildas en arbetsgrupp. Den får en uppgift att välja ut en konst­när med uppdrag att utföra en konstnärlig utsmyckning som är passande för miljön, personal samt barn och elever eller andra som ska vistas i lokalen.

Utställningspolicy

Konst­utställningar i Järfälla regleras i en policy som antogs av Utbildnings- och kulturnämnden 1996. Nedan visas ett utdrag ur utställnings­policyn: Konst­verksamheten ska präglas av mångsidighet och variation. Publiken ska möta olika temp­erament och konstarter, olika tekniker och uttryck. Såväl det etablerade som det nya och oväntade ska förekomma. Verksamheten väjer inte för det utmanande, men vill ock­så visa upp det traditionella.

Institution och publik

Verksamheten ska ses som en konstbildnings­institution som också vänder sig till en ovan konstpublik.

Kvalitet

Kvalitetskravet ska ställas högt och varje utställning ses som ett inlägg i en diskussion om kvalitets­begreppet. Amatör­konsten måste bedömas utifrån sina egna förut­sättningar, men också här bör kvalitets­kraven finnas.

Lokal prägel

Järfälla kommun har ett särskilt ansvar för att främja utvecklingen av konstlivet i kommunen genom att stödja lokala konstnärer, föreningar, studie­förbund, förskola och skola i deras ambitioner inom området.

Senast uppdaterad: 2018-05-04

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?