På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

TV-villan i Stäket

tv-villan Stäket

TV-villan i Stäket på Biskop Olovs väg 39 blev känd via Lennart Hyland och hans under­hållnings­program Stora famnen 1959. Hyland var värd för prog­rammet och Siw Malm­kvist värdinna.

Huset auktionerades ut för 95.00 kronor till förmån för CP-skadade (cerebral pares ett samlings­namn för funktions­nedsättning som orsakats av en skada i den ännu omogna hjärnan). Detta auktions­hus uppfördes på endast fyra dagar och var då både möblerat och med planterad trädgård. Bygg­nationen startade en måndag kl 7.20 och på onsdagskvällen var huset så gott som klart, garagebygget hade då på­börjats.

Stora famnen

Budgivningen på Stäket-villan och de två andra villorna, en i Huddinge och en i Lomma skedde i tv-prog­rammet Stora famnen. Alla 28 kedjehus som byggdes på Biskop Olovs väg år 1960 fick ett speciellt avloppssystem ritat av ingenjören och Stäkets­bon Joel Liljendahl. Detta vakuum­system som finns fortfarande i flygplan, tåg och båtar. Anledningen till att man valde denna lösning var att Stäket sak­nade kommunalt avlopp.

Läs mer om TV-villan i två tidnings­artiklar från 1959Word

Se fler bilder på TV-villan

TV-villan 1öppnas i nytt fönster
TV-villan 2öppnas i nytt fönster
TV-villan 3öppnas i nytt fönster
TV-villan 4öppnas i nytt fönster
TV-villan 5öppnas i nytt fönster
TV-villan 6öppnas i nytt fönster

Upp