TV-villan i Stäket

TV-villan i Stäket på Biskop Olovs väg 39 blev känd via Lennart Hyland och hans under­hållnings­program Stora famnen 1959. Hyland var värd för prog­rammet och Siw Malm­kvist värdinna.

Huset auktionerades ut för 95 000 kronor till förmån för CP-skadade (cerebral pares ett samlings­namn för funktions­nedsättning som orsakats av en skada i den ännu omogna hjärnan). Detta auktions­hus uppfördes på endast fyra dagar och var då både möblerat och med planterad trädgård. Bygg­nationen startade en måndag kl 7:20 och på onsdagskvällen var huset så gott som klart, garagebygget hade då på­börjats.

Stora famnen

Budgivningen på Stäket-villan och de två andra villorna, en i Huddinge och en i Lomma skedde i tv-prog­rammet Stora famnen. Alla 28 kedjehus som byggdes på Biskop Olovs väg år 1960 fick ett speciellt avloppssystem ritat av ingenjören och Stäkets­bon Joel Liljendahl. Detta vakuum­system som finns fortfarande i flygplan, tåg och båtar. Anledningen till att man valde denna lösning var att Stäket sak­nade kommunalt avlopp.

Läs mer om TV-villan i två tidnings­artiklar från 1959Word

Se fler bilder på TV-villan

TV-villan 1öppnas i nytt fönster

TV-villan 2öppnas i nytt fönster

TV-villan 3öppnas i nytt fönster

TV-villan 4öppnas i nytt fönster

TV-villan 5öppnas i nytt fönster

TV-villan 6öppnas i nytt fönster

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?