Natur­områden

Årstider i naturreservat

Stora delar av Järfälla kommuns natur­områden är skyddade som natur­reservat. Här finns goda möjligheter till utflykter, vandring och natur­upplevelser.

Görvälns natur­reservat

Görvälns natur­reservat ligger utmed Mälaren. Kommunen äger cirka 2/3 av området och sköter markerna enligt en skötsel­plan. I natur­reservatet finns många vackra platser att besöka.

  • Gåseborg - en av de bäst bevarade och finaste forn­borgarna kring Mälaren.
  • Gåsberget - bjuder på en fantastisk utsikt över Mälaren.
  • Hummelmora hage - ett sedan länge brukat område med intressanta växter, och flera riktigt gamla stora ekar.
  • Hummelmora­berget - norra stockholms­traktens största sten­torg med tydliga klapper­stens­vallar.
  • Görvälns slott - en herr­gårds­anläggning från 1600-tal med omgivande park med ett arboretum, en skapad plantering av träd och buskar. I området finns goda möjligheter för frilufts­liv. Det finns grill­platser, rast­stuga, skid­backe, bad­platser och el­ljus­spår. Vid Görvälns slott finns även restaurang.

Naturreservats­folder för GörvälnPDF

Föreskrifter för Görvälns natur­reservatPDF

Västra Järva­fältets natur­reservat

Västra Järva­fältets natur­reservat är en mindre och väl bevarad lands­bygd, med grus­vägar och stigar som slingrar fram genom land­skapet.

I området ligger sjöarna Säbysjön, Översjön och Igel­bäcken. Här finns rast­platser, grill­möjligheter, toaletter, bad­möjligheter, skidspår och fågel­torn. I Säby gård, väster om Säbysjön, finns ridstall och café.

Naturreservats­folder för Norra JärvafältetPDF

Reservats­föreskrifter för Västra JärvafältetPDF

Molnsättra natur­reservat

Molnsättra natur­reservat är ett vackert, gammalt och privatägt kultur­landskap med betande kor. Markerna ramar in gården.

Naturreservats­folder för Norra JärvafältetPDF

Föreskrifter för Molnsättra natur­reservatPDF

Karta naturreservat

Om reservats­föreskrifterna

Alla är välkomna att vistas i reservaten, men det är viktigt att följa de föreskrifter som gäller. Respektera hemfriden för de privata markägarna i området. Reservats­före­skrifterna finns som länkar under respektive reservat.

Du kan behöva:

  • Godkännande från mark­ägare - Vill du genomföra någon organiserad aktivitet inom reserv­aten, som inte kan räknas in under alle­mans­rätten, bör du alltid kontakta mark­ägaren för god­kännande.
  • Tillstånd från natur­vårds­förvaltare - Du som vill genomföra någon aktivitet som går emot reservats­föreskrifterna, måste först inhämta ett tillstånd hos naturvårds­förvaltaren. Tillstånds­ansökningar ska komma in minst en månad innan den tänkta aktiviteten. Kontakta servicecenter för mer information.
  • Körtillstånd - Park och natur­avdelningen, i egenskap av natur­reservats­förvaltare, vill hålla natur­reservaten så bilfria som möjligt. Kör­tillstånd och bom­nycklar kvitteras ut endast för nödvändiga transporter till verksamheter inom området. Kontakta servicecenter för mer information.

Om allemansrätten

I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Det kallas allemansrätt. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten. Den betyder också att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte heller skada naturen eller något som andra äger.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?