Natur­områden

Årstider i naturreservat

Stora delar av Järfälla kommuns natur­områden är skyddade som natur­reservat. Här finns goda möjligheter till utflykter, vandring och natur­upplevelser.

Ängsjö friluftsområde

Vid Järfällas norra ände i direkt anslutning till Mälaren ligger Ängsjö frilufts­gård och frilufts­område. Här finns badplats, skid- och motionsspår, bastu, stugor för uthyrning, naturupplevelser och träningsmöjligheter.

Läs mer om vad Ängsjö erbjuder

Brukets naturområde

Brukets natur­område erbjuder härlig natur med närhet till Mäl­aren. I området finns goda möjligheter till friluft­sliv. På området finns möjlighet till skid­åkning, grill­plats och bad.

På sommaren är "bike­parken" öppen för våg­halsiga och modiga personer. Cykel­parken består av banor som sträcker sig från toppen och hela vägen ner. Banorna har olika ut­formningar och svår­ighets­grad med hopp, velo­drom­kurvor och andra hinder. Bland annat finns en särskild hopp­slinga.

På vintern är Brukets natur­område ett alpint centrum med 300 meter lång skid­backe med en lift. Det finns två nedfarter. Du kan välja att åka slalom, snow­board, freeride och rails i backen. Järfälla frilufts­främjande ordnar skidskola inom området.

Läs mer om utförsåkning i Bruket

Samarbete med Järfälla alpina klubb

Vintertid samarbetar Järfälla alpina klubb (JAK) och Järfälla kommun med skötsel av backen, sprutar snö, sköter liften och säljer liftkort.

Järfälla alpina klubbs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Görvälns natur­reservat

Görvälns natur­reservat ligger utmed Mälaren. Kommunen äger cirka 2/3 av området och sköter markerna enligt en skötsel­planPDF. I natur­reservatet finns många vackra platser att besöka.

 • Gåseborg - en av de bäst bevarade och finaste forn­borgarna kring Mälaren.
 • Gåsberget - bjuder på en fantastisk utsikt över Mälaren.
 • Hummelmora hage - ett sedan länge brukat område med intressanta växter, och flera riktigt gamla stora ekar.
 • Hummelmora­berget - norra stockholms­traktens största sten­torg med tydliga klapper­stens­vallar.
 • Görvälns slott - en herr­gårds­anläggning från 1600-tal med omgivande park med ett arboretum, en skapad plantering av träd och buskar. I området finns goda möjligheter för frilufts­liv. Det finns grill­platser, rast­stuga, skid­backe, bad­platser och el­ljus­spår. Vid Görvälns slott finns även restaurang.

Naturreservats­folder för GörvälnPDF

Föreskrifter för Görvälns natur­reservatPDF

Västra Järva­fältets natur­reservat

Västra Järva­fältets natur­reservat är en mindre och väl bevarad lands­bygd, med grus­vägar och stigar som slingrar fram genom land­skapet.

I området ligger sjöarna Säbysjön, Översjön och Igel­bäcken. Här finns rast­platser, grill­möjligheter, toaletter, bad­möjligheter, skidspår och fågel­torn. I Säby gård, väster om Säbysjön, finns ridstall och café.

Naturreservats­folder för Norra JärvafältetPDF

Reservats­föreskrifter för Västra JärvafältetPDF

Molnsättra natur­reservat

Molnsättra natur­reservat är ett vackert, gammalt och privatägt kultur­landskap med betande kor. Markerna ramar in gården.

Naturreservats­folder för Norra JärvafältetPDF

Föreskrifter för Molnsättra natur­reservatPDF

Karta naturreservat

Om reservats­föreskrifterna

Alla är välkomna att vistas i reservaten, men det är viktigt att följa de föreskrifter som gäller. Respektera hemfriden för de privata markägarna i området. Reservats­före­skrifterna finns som länkar under respektive reservat.

Du kan behöva:

  • Godkännande från mark­ägare - Vill du genomföra någon organiserad aktivitet inom reserv­aten, som inte kan räknas in under alle­mans­rätten, bör du alltid kontakta mark­ägaren för god­kännande.
  • Tillstånd från natur­vårds­förvaltare - Du som vill genomföra någon aktivitet som går emot reservats­föreskrifterna, måste först inhämta ett tillstånd hos naturvårds­förvaltaren. Tillstånds­ansökningar ska komma in minst en månad innan den tänkta aktiviteten. Kontakta servicecenter för mer information.
  • Körtillstånd - Park och natur­avdelningen, i egenskap av natur­reservats­förvaltare, vill hålla natur­reservaten så bilfria som möjligt. Kör­tillstånd och bom­nycklar kvitteras ut endast för nödvändiga transporter till verksamheter inom området. Kontakta servicecenter för mer information.

  Om allemansrätten

  I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Det kallas allemansrätt. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten. Den betyder också att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte heller skada naturen eller något som andra äger.

  Höga stubbar

  Bild på en hög stubbe

  På olika ställen inom naturreservaten finns det stubbar som är knähöga eller högre. Det är ett sätt att hämma stubbskottsbildning från fällda lövträd.

  Låga stubbar bildar stubbskott och sly. De skyddas av marken och av stubbens rothalsar, vilket gör dem svårare att komma åt och röja bort.

  De höga stubbarna bildar inte lika mycket skott. Svampar och insekter frodas på stubben, och den börjar brytas ned. Bäst fungerar högstubbar på stammar som är minst 5 cm tjocka, där man lämnar önskade buskar eller träd orörda alldeles intill. På två år brukar man kunna se resultatet. Det kan se fult ut med stubbarna, men här kan kommunen spara mycket pengar genom att slippa röja sly så ofta. Det är också lättare välja ut vad som ska sparas vid röjning.

  Djur och människor slipper dessutom att skada sig på tunna, vassa röjsågsstubbar som döljs av gräs eller snö nära marken.

  Upp

  På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?