Fett­av­skiljare för livs­medels­verksam­het

Fett som släpps ut i avloppet i samband med matlagning och diskning skapar problem med igen­sättningar och stopp i ledningsnätet. Det finns därför särskilda riktlinjer som gäller vid hantering av fett och krav på fett­av­skiljare för livs­medels­verksamheter.

Krav på fett­av­skiljare för livs­medels­verksam­heter

Eftersom fett sätter igen spill­vatten­ledningarna ska alla verksamheter som hanterar större mängder fett lämna förbrukat eller överblivet fett till återvinning samt ha en typgodkänd fettavskiljare installerad som samlar upp det fett som följer med tvätt- och diskvatten. Fett­avskilj­aren ska vara utformad och dimensionerad enligt svensk standard EN 1825 och upp­fylla de allmänna kraven enligt Boverkets byggregler.

Vilka krav som gäller finner du i våra riktlinjer för fett­avskiljarePDF

Exempel på verksamheter som behöver ha fettavskiljare är

  • restauranger
  • gatukök
  • charkuterier
  • konditorier
  • livsmedelsindustrier
  • mottagningskök
  • storkök

Vid installation av fett­avskiljare ska bygganmälan göras till miljö- och bygglovs­nämnden. Tömning ska göra av kommunens entreprenör så kontakta oss efter in­stallation så bokar vi tömning.

Läs mer om tömning av fettavskiljare här

Principskiss på en fettavskiljare. A. Sundén

Principskiss på en fettavskiljare i genomskärning

Hushållen ska slänga fettet i sop­påsen

Fett som hamnar i avloppet stelnar då det hamnar i spill­vattennätet och vatten­temperaturen sjunker. Fettet kan fastna på ledningarnas insida och minska kapa­citeten i ledningarna och i värsta fall orsakar stopp. Fett får aldrig hällas ut direkt i avloppet!

För hushåll är det tillåtet att slänga upp till en liter flytande fett i hushålls­soporna. Fettet ska då först hällas över i en tät plastflaska eller liknande.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?