Starta och driva restaurang, butik eller annan livsmedelsverksamhet
Information för dig som har företag i livsmedelsbranschen eller funderar på att starta en verksamhet med livsmedelshantering.
Nuvarande regler
Det är samma regler för livsmedelsbranscherna i hela EU. Reglerna finns i så kallade EG-förordningar som gäller direkt i hela EU.
Alla som driver livsmedelsverksamhet är skyldiga att följa livsmedelslagen med följdförfattningar. Hela regelverket finns att hämta hos Livsmedelsverket.
Läs om att starta företag på Livsmedelsverkets webbplats
Registrering
För att starta ett livsmedelsföretag ska du skicka in en anmälan om registrering.
Du får starta verksamheten 10 arbetsdagar efter att en komplett anmälan har inkommit till miljö- och bygglovsnämnden. Avgiften för registreringen är enligt taxa 3 048 kronor.
Godkännande
Tillverkning av animaliska livsmedelsprodukter (gäller större slakterier, charkfabriker, äggproducenter, mejerier med mera) kräver ett godkännande innan verksamheten får starta, kontakta Livsmedelsverket.
Ändrade förhållanden och ägarbyte
Du som driver en butik, restaurang eller dylikt är skyldig att meddela kommunen om betydande förändringar i din verksamhet. Anmäl alltid innan verksamheten tas i bruk, överlåts eller säljs. Alla livsmedelsföretag ska uppfylla relevanta krav på egenkontroll, utrustning och utrymmen.
Tillsyn och avgifter
Kommunens livsmedelsinspektörer kontrollerar att verksamheten bedrivs på ett hygieniskt riktigt sätt och i övrigt uppfyller gällande krav. Tillsynen sker dels i form av oanmälda inspektioner, dels genom planerade besök och genom information.
Hur ofta en verksamhet besöks beror bland annat på hur omfattande och riskfylld hanteringen är. Ju bättre en verksamhet sköts ju mindre kontrolltid kommer att vara aktuell.
Tillsynen finansieras i huvudsak genom avgifter som tas ut i samband med att anläggningen registreras och vid tillsyn.
Livsmedelstaxan är 1 524 kronor per timme enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige 2023-11-06.
Avgiftens storlek beror på typ av livsmedelshantering och omfattning.