Innehåll

Bernt började med prao och blev årets företagare

Bernt Welander bytte drömmen om att bli polis mot en karriär inom detaljhandeln. För Bernt innebar prao en öppning till nya tankebanor och ett lärande som successivt gav honom kunskaper och erfarenheter samt nya alternativa perspektiv. Här berättar han om fördelarna med prao.

Bernt Welander, ICA-handlare och årets företagare i Järfälla 2019.

Bernt Welander, ICA-handlare och årets företagare i Järfälla 2019.

Vem är Bernt Welander?

Jag har precis fyllt 50 år och har varit ICA-handlare och företagare i 23 år. Dels har jag drivit ICA Supermarket i Enköping och Eskilstuna och jobbat 36 år i daglig varuhandeln. Men det var inte riktigt planen… När jag var ung pojke ville jag bli polis som min morbror. Jag gick grundskola och på gymnasiet gick jag social linjen för att förbereda min plan till att bli polis.

Men när jag var ung provade jag dels att sälja jultidningar och fick chansen att praoa på ett antal platser, bland annat på ett bageri, Posten och på gymnasiet även på Polisen, men ett två praoveckor på en Vivo butik gjorde att jag fick upp ögonen för att jag tycker om att arbeta med försäljning, service och handel.

Vad kom prao betyda för Dig?

För mig kom prao att bli en öppning till prova nya tankebanor samt handlingsalternativ och blev ett igångsättande av ett lärande, som successivt gav mig kunskaper och erfarenheter samt nya alternativa perspektiv. Jag frågade om jag fick komma och jobba på kvällar, helger och lov såsom sommar- och jullov under gymnasietiden. Jag lärde mig successivt mer och mer och provade alla arbetsställen i butiken. Sedan kom jag att bli förste man (arbetsledare). Fortsatte sedan och provade andra butiker, och hela tiden fick jag tillgång till ett stort utbud av internutbildningar kopplat till livsmedelsbranschen.

Vad jobbar du med idag?

På den vägen kom jag in i dagligvaruhandel, i dag äger och driver jag ägarledda Ica Maxi Barkarbystaden, har en halv miljard i omsättning och idag 202 anställda. Jag är även mycket verksam som förtroendevald handlare som jobbar med att utveckla ICA Maxikonceptet och andra projekt för varumärket ICA. I år blev jag utnämnd Årets Företagare i Järfälla 2019.

Prao – en investering nu för framtiden

Min fantastiska resa började med att jag fick en prao-plats som väckte mitt intresse till arbetslivet. Jag vill passa på att säga att vi företagare har en möjlighet att vara värdefullt delaktiga i att introducera dagens ungdomar till arbetslivet och bli en viktig inkörsport till en positiv framtid för dem.

Förutom att det är viktigt vill jag också framhålla hur roligt det är att ta emot prao-elever, som kommer med nya perspektiv och med rätt handledning kan tillföra och vara del av den arbetsglädje som man kan och vill ha på arbetet. Nöjda kunder vill vi alla ha, men tänk på att nöjda prao-ungdomar som med sina värdefulla erfarenheter blir som goodwill-ambassadörer för dig som företagare och ditt varumärke. Något som är värdefullt för din PR (Public Relations), image och CSR (Corporate Social Responsiblity = företagets sociala ansvar) och på samma gång för närsamhället.

Ta emot en prao-elev du också!

Gör som Bernt Welander och kom med i prao-samarbetet du också. Låt oss tillsammans investera i vår gemensamma sammanhållning, vårt samhälle och framtidens möjligheter.

Skicka in din/er intresseanmälan till prao@jarfalla.se, där kommer Siegfried Gudmundsson
ta kontakt med er.

Fakta om Årets företagare

Bernt Welander fick utnämningen Årets Företagare i Järfälla i år. Det är en årlig utnämning och priset delas ut av en jury som består i förtroendevalda i Järfälla samt styrelseledamöter från den rikstäckande intresseorganisationen Företagarnas lokala avdelning i Järfälla.

Bernt Welander, äger och driver ICA Maxi Barkarbystaden sedan 2014.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp