Livsmedel
Det är livsmedelsföretaget, det vill säga restaurangen, caféet, butiken, gatuköket, som ansvarar för att det du äter och dricker är säkert och håller den kvalitet som utlovas. Miljö- och bygglovsnämnden är tillsynsmyndighet och kontrollerar att livsmedelsföretaget följer lagen.
Även kök i förskola, skola och äldreboende kontrolleras. Kontakta oss om du har frågor eller synpunkter om livsmedelshantering, bestämmelser eller annat som rör livsmedel.
Yrkesmässig livsmedelshantering
Har du eller funderar du på att starta en restaurang, butik eller annan verksamhet med hantering av livsmedel?
Läs mer om att starta restaurang och butik
Tillfällig försäljning eller servering av livsmedel
För att sälja livsmedel på annat ställe än i livsmedelsanläggning krävs normalt tillstånd. För enklare livsmedelshantering, till exempel servering av varm korv med bröd eller beredning samt servering av ostsmörgåsar, kontakta kommunen.
Har du blivit matförgiftad?
Misstänker du att du blivit sjuk av maten du ätit ska du ringa kommunen och anmäla detta.