Innehåll

Natur och kultur: Guidade turer

Upplev Järfällas natur och kultur genom att hänga med på guidade turer i vår härliga kommun. Här samlar vi de aktuella turerna, som alla är kostnadsfria.

Barkarbystadens närmaste natur – varje tisdag

Tid och datum: Tisdagar kl. 18.00-19.00 med start 4 april. Pågår fram till 20 juni och börjar sedan igen 8 augusti.

Samlingsplats: Ålsta utegym, Ålstavägen.

En kvällstur genom den blomsterrika hagen som hålls öppen med de uroxe-lika Highland Cattle-korna. De vårdar den rika floran genom att hålla undan sly och vegetation. 2022 fick området biotopskydd för sin värdefulla betesmark. Se gökärt, fetknopp och hagtorn, eller hör göktytan, gröngölingen eller korpen. Eller spana efter fladdermöss framåt skymningen.

Grodor och deras vatten

Tid och datum: Lördag 15 april, kl. 19.30-22.00.
Samlingsplats: Säby gårds café.

Vi går till Säbysjöns stränder och vattensamlingar och spanar groddjur. Åkergroda, vanlig groda och kanske någon vattensalamander leker - lägger sin rom - i området. Med ficklampa och spann kan vi komma dem nära, och vi kan faktiskt höra skillnad på arterna.

Biologiska mångfaldens dag

Föredrag ”Tusen och en art”, Martin Emtenäs

Tid och datum: Tisdag 16 maj, kl 18.30-20.00
Plats: Hyllan, Jakobsbergs bibliotek i Jakobsbergs centrum

Journalisten och folkbildaren Martin Emtenäs berättar i sin bok ”Tusen och en art” om biologisk mångfald och mänsklig enfald. Djur- och växtarter pressas hårt – många till gränsen mot utrotning. Alla bär de på en historia. ”Tusen och en art” handlar om hur de blivit unika genom anpassningar under evolutionens gång.

Föredraget är ett samarbete mellan kommunen och Naturskyddsföreningen i Järfälla, för att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag som infaller den 22/5.

Biologiska mångfaldens dag i Kyrkparken

Tid och datum: Söndag 21 maj, aktiviteter mellan kl. 12 och 15.

I hela landet firas den biologiska mångfaldens dag för att lyfta värdet av variation i landskap, natur och arter. Flera aktivitetsstationer som du kan välja fritt att besöka under tiden 12-15. Få en inblick i fåglarnas kyrkdamm, fjärilarnas vilda äng och parken där utformning och skötsel är till för både den biologiska mångfalden och för oss människor! Dagen genomförs gemensamt av Järfälla kommun, Järvafältets Ornitologiska Klubb, Naturskyddsföreningen i Järfälla och Fältbiologerna i Järfälla.

Vandring från Järfällas högsta till lägsta punkt

Tid och datum: Lördag 27 maj kl. 10.00-14.00.
Samlingsplats: Busshållplats Skulpturvägen. Fri parkering vid Sandvikskolan. Ojämnt underlag.

Vi tar oss genom historien ända från Hummelmorabergets högsta 68-meterstopp ner till lilla Mälarön Koffsan, som Carl von Linné landade på 1731. Han passade på att notera hela öns flora – 88 arter av växter. Det tog honom bara en halvtimme – medan övriga medpassagerare sov.

Cykelguidning: Säbysjön runt

Tid och datum: Söndag 18 juni kl. 11.00-15.00.
Samlingsplats: Säby Gård. Längd: cirka 10 km.

Vi cyklar medsols på lätta grusvägar för att hitta till sevärda stopp längs vägen. I torpet Rocksta, driver Friluftsfrämjandet idag café, i Nysved fick torparna fly granater när militären övade och vid Håga Båtsmanstorp gör vi ett fikastopp. Vi njuter av Älgkärrstoppens utsikt och passerar Igelbäckens källa i södra Säbysjön.

Slåtterdag vid Snåltäppan

Tid och datum: Söndag 13 augusti kl. 10.00-12.00.
Samlingsplats: vid Bruketparkeringen, Görvälnsvägen kl. 9.45, eller direkt vid Snåltäppan kl. 10.

Vid Snåltäppan i Görvälns naturreservat slår vi gräset med lie som man gjorde förr. Alla deltagare bjuds på smörgås, dryck och spelmansmusik. Lie, räfsa och handskar finns att låna, men ta gärna med egna redskap om du har. Samarbete med Järfälla hembygdsförening och Naturskyddsföreningen i Järfälla.

Fågelskådning med Järfälla ornitologiska klubb

Besök JOK:s webbsida för mer information

Tidigare natur- och kulturguidningar

Ugglekväll vid Görvälns griftegård och Görvälns slott

Tid och datum: Torsdag 16 mars kl. 19.30-22.00.
Samlingsplats: Parkeringsplatsen vid Pilgrimskapellet, Görvälns Griftegård.
Övrig information: Ojämnt underlag.

En promenad i ugglerik miljö där kattugglor kan höras ropa i vårvintermörkret! Tag med en pannlampa för behov, varm dryck och varmare kläder än du tror - vi står stilla och lyssnar en hel del. Under tiden berättar vi om ugglor både i verklighet och i folktro som vårt kulturarv.

Vem har gått här? Läs spåren i snön!

Tid och datum: Lördag 18 februari, kl. 11-14
Samlingsplats: Kallhälls station.
Övrig information: Längd cirka 3 kilometer. Ojämnt underlag.

Tag med hela familjen på ett spårningsäventyr, i bästa fall med nysnö. Även utan snö går det att lista ut vem som har passerat på en viss plats. Är det mårdens eller rävens bajs som ligger på en stubbe? Är det bävern eller älgen som gnagt på träden? Och tillhör klövspåren rådjur eller vildsvin tro? Om vädret tillåter gör vi oss en liten värmande eld till lunchpausen.

Kallhäll, Bolinder och Slammertorp

Tid och datum: Lördag 26 november kl. 11.00-14.00.
Lunch: Vi kommer att ha en lunchpaus så ta gärna med matsäck.
Samlingsplats: Kallhälls station, gångbron.
Turens längd: Cirka 3 kilometer. Turen är anpassad efter det aktuella vädret.

Den lantliga miljön i Kallhäll förvandlades i början av 1900-talet till en industrimiljö med fabriksbyggnader och arbetarbostäder. Idag bor många på kanten av Görvälns naturreservat intill Mälarens strand. Vi ser Bolinders gamla fabriksområde som moderniserats, och ett senmedeltida kulturlandskap vid Slammertorp.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp