Järfälla inför lekvärdesfaktor

Järfälla kommun har beslutat att införa en lekvärdesfaktor, ett vägledande utvärderingssystem som undersöker kvalitén på förskolegårdens utemiljö inför byggandet av en ny förskola. Syftet med lekvärdesfaktorn är att nå en kvalitet som uppfyller barnens dagliga lek- och rörelsebehov enligt aktuell forskning så att Järfälla fortsätter vara en attraktiv boendemiljö för barnfamiljer.

Lekvärdesfaktorn är uppbyggd i tre steg. I det första steget klargörs förskolegårdens grundförutsättningar - dess placering, storlek och följaktligen antalet zoner för olika typer av lek som får plats. Utifrån dessa aspekter avgörs i steg två vilken lekvärdesfaktor som krävs för att nå god kvalitet. Det sista steget omfattar bedömningen av gårdens lekvärde. Detta sker utifrån ett antal kvalitetsaspekter, bland annat samspelet mellan ute- och innemiljö, tillgänglighet, jämställda lekmöjligheter, skapande aktiviteter och möjligheten för förskolebarnen att uppleva flera olika naturmaterial och processer i naturen. Utifrån sammanställningen får man fram lekvärdeskrav och vad som då behövs för att barnen ska få en kvalitativ utemiljö. När Järfälla kommun tog fram Sveriges första konceptförskola som bygger på Skolverkets nya rekommendationer identifierades ett behov av att vidareutveckla konceptet vad gäller utemiljöns kvaliteter.

– Alla barn i Järfälla ska ha en bra uppväxtmiljö. Då är det viktigt med roliga förskolegårdar som uppmuntrar till lek och lärande. Vi kommer att bygga två förskolor om året i Järfälla fram till 2025 och lekvärdesfaktorn är en del i att se till att alla förskolor blir så bra som möjligt för barnen, säger Eva Ullberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Här kan du läsa mer om lekvärdesfaktornlänk till annan webbplats

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?