Nytt natur­reservat kring Igelbäcken i Järfälla

Igelbäcken

Foto: Dennis Wiedermann

Det nya natur­reservatet runt Igelbäcken, intill den framväxande Barkarbystaden, ska bland annat säkra vattenkvaliteten i bäcken, ge utrymme för utvecklade rekreations­möjligheter samt säkra en svag länk i den gröna Järvakilen. Norra Igelbäckens naturreservat blir Järfällas fjärde naturreservat.

Norra Igelbäckens naturreservat ska bland annat:

  • Skydda Igelbäckens flöden och goda vattenkvalitet.
  • Säkra värdefulla livsmiljöer i och omkring Igelbäcken.
  • Ge möjlighet till rekreation för boende i bland annat Barkarbystaden.
  • Säkra en svag länk i den gröna Järvakilen.

Igelbäcken förbinder Säbysjön i Järfälla med Edsviken i Solna och är en av länets fiskrikaste vattendrag samt en viktig spridningskorridor för växt- och djurliv i Järvakilen. Syftet med reservatet, som kommer att heta Norra Igelbäckens naturreservat, är att bland annat att säkra de värdefulla livsmiljöerna i och omkring Igelbäcken. Dessutom ska naturreservatet ge möjlighet till rekreation och vara ett område för friluftsliv.

Genom bildandet av naturreservatet säkerställs de värdefulla livsmiljöerna i och omkring Igelbäcken. Det ger gynnsamma förhållanden för de växt- och djursamhällen som är karaktäristiska för dessa livsmiljöer.

Beslut om införande av naturreservatet Norra Igelbäckens naturreservat togs av kommunfullmäktige i Järfälla den 23 april 2018.

Kommunfullmäktiges handlingar angående inrättande av Norra Igelbäckens naturreservatlänk till annan webbplats

Beslut om bildande av Norra Igelbäckens naturreservatlänk till annan webbplats

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?