Rondellerna längs Växthus­vägen vann prestige­fyllt pris

Foto: Karin Oleander, Motions.

På Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delades Sveriges främsta designutmärkelse, Design S, ut under måndags­kvällen. Vinnare i kategorin "Ljus och belysning – ljusgestaltning" blev gestaltningen av rondellerna längs Växthusvägen i Järfälla.

– Vi är jätteglada och stolta för det fina priset som Växthusvägens rondeller har fått, säger Lisbeth Eriksson som är landskapsarkitekt på Järfälla kommun.

Konstverket är skapat av konstnären och landskapsarkitekten Helena Eriksson.

– Helena har gett rondellerna en fin gestaltning som speglar en del av Växthusvägens historia. Blomsterknopparna med sitt vackra glittrande ljus ger rondellerna det lilla extra och en upplevelse både på håll och då man kommer nära, säger Lisbeth.

Helena var själv på plats under prisceremonin och fick ta emot priset.

– Jag känner mig hedrad och superglad. Jag visste inget innan så det var en överraskning, då den här typen av projekt känns ovanliga i sammanhanget. Utomhus och trafikmiljö inte helt lätt miljö att gestalta. Det har varit väldigt roligt att arbeta med uppdraget att göra kronan på verket i det omvandlingsprojekt som Växthusvägen och området kring Ormbacka är. Tror jag lyckats fånga essensen av det som finns runt omkring och baka ned den i rondellerna, säger Helena Eriksson.

Uppdragsgivare var Järfälla kommuns landskapsarkitekt Lisbeth Eriksson som arbetade tillsammans med projektledaren Amanda Lindqvist på Midroc AB. Den som ansvarade för belysningen var Järfälla kommuns Mattias Joronen.

– Det här känns ju roligt såklart. Vi arbetade med det här under nästan två år och det är givetvis jättekul att det har blivit så uppskattat, säger Mattias Joronen.

Så löd juryns motivering

"Med enkla medel har gestaltningen av rondellerna längs Växthusvägen skapat stort upplevelsemässigt värde, där de ljusbärande knopparna bidragit till en estetiskt kvalitativ och balanserad vistelsemiljö genom att ta ner ljuset till en mänsklig skala på en plats där övrig belysning primärt är anpassad för flyktigt passerande bilar. Belysningslösningens varma ljus samspelar väl med det röda markteglet, stärker platsens identitet som bördigt odlingslandskap och blir givna riktmärken för navigation i bostadsområdet."

Om Design S

Design S – Swedish Design Awards är Sveriges främsta och bredaste design­utmärkelse som hela designbranschen står bakom. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

Gestaltningen av rondellerna vid Växthusvägen

Uppdragsgivare: Lisbeth Eriksson, Järfälla kommun
Belysningsingenjör: Mattias Joronen, Järfälla kommun
Projektledare: Amanda Lindqvist, Midroc AB
Landskapsarkitekt och konstnär: Helena Eriksson, 5land AB

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?