Frågor och svar om sjömacken

På miljö- och bygglovs­nämndens sammanträde tisdagen den 26 juni beslutades att sjömacken i Stäket inte längre får sälja drivmedel. Detta på grund av stora risker för miljön och vattnet som förser norra Stockholm med dricksvatten.

Protokoll från miljö- och bygglovs­nämndens sammanträde den 26 juni

Varför har kommunen förbjudit sjömacken att sälja drivmedel?
Järfälla kommuns bygg- och miljöförvaltning har fått kännedom om att förhöjda halter av petroleumkolväten påträffats i jord och grundvatten inom Kallhälls Bensin- och servicecenter AB:s (bolaget) verksamhetsområde. Föroreningskällan bedöms komma från bolagets sjömack.

Risken för att föroreningar sprids från det förorenade området till Mälaren bedöms som stor och ytterligare undersökningar krävs för att avgränsa föroreningen och lokalisera orsaken till föroreningen. Då sjömacken ligger inom Görvälnverkets vattenskyddsområde som förser hela norra Stockholmsområdet med dricksvatten, bedömer bygg- och miljöförvaltningen att det finns för stora risker med att fortsätta bedriva verksamheten som kan orsaka ytterligare skada för miljön.

När verkställs beslutet?

Beslutet, som kan överklagas, innebär att försäljningen av drivmedel upphör senast den 14 augusti 2018.

Vad händer härnäst?
Nämnden bedömer att ytterligare provtagning i jord och grundvatten krävs för att identifiera och åtgärda föroreningskällan. Kallhälls Bensin och Servicecenter AB behöver därför utföra ytterligare undersökningar för att avgränsa föroreningen. En provtagningsplan ska tas fram av erfaren miljökonsult och i samråd med tillsynsmyndigheten (miljö- och bygglovsnämnden).

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?