Allt färre unga i Järfälla dricker alkohol

Stockholmsenkäten visar fortsatt positiva siffror för Järfällas unga. Alkohol- och drogkonsumtionen minskar. Samtidigt görs satsningar på trygghet och förebyggande arbete.

Trenden, att allt färre i gymnasiet uppger att de dricker alkohol, håller i sig. I årskurs nio märks inga stora skillnader gentemot föregående mätning 2016. Järfälla är också en av de kommuner där storkonsumtionen bland unga är som lägst.

Andelen som någon gång har provat på narkotika i årskurs nio fortsätter att minska. I gymnasiet märks en minskning bland pojkar och en liten ökning bland flickor, något som kommunens förebyggande verksamheter är medvetna om.

– Vi fortsätter att informera om riskerna med alkohol och andra droger till elever, föräldrar och skolpersonal, säger Lisa Wells, preventionssamordnare i Järfälla.

Samtidigt utökas antalet fältarbetare som har kontakt med ungdomar i kommunen.

– Vi bemannar med upp till åtta personer från tidigare fyra personer. Vi kommer att jobba områdesvis i team med utgångspunkt i de områden som har störst behov, berättar Mikael Skaghammar, chef för förebyggargruppen och fältverksamheten i Järfälla.

Fler ska känna sig trygga

Många flickor i årskurs 9 uppger att de inte känner sig trygga sent på kvällen i sitt bostadsområde. Mia Wallner, trygghetssamordnare i Järfälla, säger till lokaltidningen Mitt i att den faktiska utsattheten för brott bland unga inte sticker ut i Järfälla. Hon förtydligar:

– Vi satsar på trygghet och däri ligger fler fältarbetare, trygghetsvärdar och vuxen närvaro på fritidsgårdar. 

– Inom säkerhetsenheten nätverkar vi med näringsidkare, bostadsrättsföreningar och allmänhet för att öka det gemensamma ansvaret.

Stöd när spelandet tagit över

Ungdomar som får problem med sitt spelande ökar i länet, så även i Järfälla. Ungdomsteamet Mini Maria och Vuxenmottagningen i Järfälla erbjuder råd och stöd för den som upplever problem med spel om pengar.

Frågor?

Om du har frågor om Järfällas resultat i Stockholmsenkäten, kontakta Lisa Wells, preventionssamordnare i Järfälla.

Fakta om Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykiska hälsa, föräldrarelationer med mera. Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till elever som går i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets år 2.

Enkäten gör det möjligt att följa positiva och negativa trender i ungdomars alkohol-, narkotika- och tobaksanvändande med mera. Järfälla kommer att fortsätta att arbeta med resultatet, för att lyfta elevers behov men även uppmärksamma områden där arbetet går bra.

Här hittar du resultatet i Stockholmsenkätenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?