900 Järfälla­elever mötte personen bakom uniformen

Gänget som kommunens alla sjätteklassare fick stifta bekantskap med.

Alla Järfällas sjätte­klassare – 900 elever – begav sig ut till Översjön på Järva­fältet i veckan där de fick träffa den lokala polisen, Räddnings­tjänsten, fältarbetare, fritidsgårdarna, Ungdoms­mottagningen och biblioteks­personal.

Syftet med mötet är att eleverna ska få träffa människor och funktioner som de kan komma i kontakt med när de blir tonåringar.

– De ska få se personen bakom uniformen, säger Mikael Skaghammar, gruppchef för Förebyggar­gruppen i Stöd- och behandlings­eneheten på Järfälla kommun.

– Detta kan förebygga stenkastning och annat som blåljuspersonal kan utsättas för. De får koll på fritids­gårdarna och biblioteket samt Ungdoms­mottagningen.

Vad gjorde ni under de här tre dagarna?

– Varje skola var på plats med sina elever under en halvdag. Eleverna gick runt på fem stationer där de olika funktionerna berättade om sina verksamheter under 25 minuter.

Genomförs det årligen?

– Ja, denna form har pågått sedan 2012. Tidigare kallades dagarna för ”Lag och rätt”, och hade ungefär samma innehåll och syfte som dagens version. Men liknande aktiviteter har pågått sedan 90-talet, så detta har blivit en institution.

Kristian Bergström är områdes­polis i Järfälla. Han säger att han har haft fantastiska möten och djupa diskussioner om polisens roll i samhället.

– Vi ser att det finns många frågor om hur polisen tänker i olika situationer. Jag skulle önska att vi kunde lägga ännu mera tid på relationsskapande och förebyggande arbete. Det har vi igen om några år.

Ansikte på polisen

Det bästa med dagarna är att tolvåringarna får ett ansikte på polisen.
– Nästa gång vi ses nere i centrum är vi ju inte några främlingar för varandra.

Det är Förebyggargruppen och Fältverksamheten i Järfälla som planerar, driver och håller i all logistik. Skolan bjuds in att delta. Varje station bemannar respektive verksamhet med egna resurser. Mötet kallas ”De spännande tonåren”.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?