Niornas skolresultat i Järfälla stiger mer än i övriga landet

Skolverkets rapport om skolresultaten för nionde­klassarna i Järfälla kommun sticker ut. Både merit­värde och andel behöriga till gym­nasiet ökar, och det mer än skolorna i landet.
– Mycket glädjande att våra satsningar ger resultat och att den positiva trenden för Järfällas skolor fortsätter, säger Eva Ullberg (S), ord­förande i Barn- och ungdoms­nämnden.

Järfällas elever i årskurs 9 har förbättrat sina resultat, både när det gäller meritvärde och andel behöriga till gymnasiet, för tredje året i rad. Det visar Skolverkets rapport som presenterades idag, och som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån.

Andel behöriga

Meritvärdet, som bygger på summan av de 17 bästa ämnesbetygen, har ökat med åtta meritpoäng, från 229,9 till 237,7. Samtidigt har andelen elever som uppnår gymnasiebehörighet ökat med 2 procentenheter, från 83,6 procent till 85,6 procent.

Två som utmärker sig

Både Järfällas friskolor och kommunala skolor har förbättrat sina resultat men det är de kommunala skolorna som står för den största ökningen där den tydligaste förbättringen har ägt rum på Källtorp och Tallbohov.
– Vi har otroligt duktiga och engagerade lärare i våra förskolor och skolor och vi jobbar aktivt för att locka fler till landets snabbast växande kommun. Vårt mål är att leverera utbildning av högsta kvalitet där varje barn och elev känner trygghet och får stöd och utmaningar efter sina förutsättningar och behov. Det här är naturligtvis ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, även om vi inte är i mål förrän alla elever når kunskapskraven i alla ämnen, säger Minna Avrin, barn- och ungdomsdirektör i Järfälla.

En trend som håller i sig

– Det är glädjande att den positiva trenden fortsätter för Järfällas skolor. Vi har fört en målmedveten politik som prioriterat satsningar på skolan och riktat resurserna dit behoven är som störst. Nu fortsätter arbetet för att se till att alla elever kan nå sin fulla potential, säger Eva Ullberg (S), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?