Först ut med snabbare språk­inlärning

Järfälla kommun är först med att delta i ett digitalt pilot­projekt för att hitta nya, smarta sätt att driva språkinlärning för nyanlända ingenjörer och arkitekter.

Lärcentrum är först ut

eSFI är en digital under­visnings­plattform som ska ge snabbare och smartare språkinlärning. Först ut att testa den digitaliserade kursen är 20 elever och två lärare på Svenska för ingenjörer, Sfinx, vid Järfälla Lärcentrum. Det är lärarna på Sfinx, språkutbildning för ingenjörer, som står för innehållet i kursen. Förhoppningen är att de digitala och individanpassade verktygen ska effektivisera elevernas språkinlärning så att de snabbare kommer ut i arbetslivet.

– Våra deltagare, som är ingenjörer och arkitekter, kommer till Sverige med en gedigen och efterfrågad kompetens. Men för att få jobb i Sverige och bli delaktig i samhället är språket nödvändigt. De studerande är i skolan fyra-fem timmar per dag men behöver tillgång till ett smart och effektivt arbetssätt även under resten av dygnet, säger Thyra Brusewitz och Bodil Renlund, som är lärare på Sfinx och som har tagit fram innehållet i eSFI.

Kortare inlärningstid

Syftet med piloten är att möjliggöra för eleverna att klara utbildningen på kortare tid och till en högre grad av måluppfyllelse än idag. För att mäta utvecklingen kommer projektet att fokusera på tre områden: Hur lång tid det tar för eleverna att genomgå kursen, hur många timmar eleverna lägger ned och hur många som blir godkända på kursen vid första försöket. Testgruppen läser under hösten svenska som andraspråk, grundläggande nivå, och kommer att genomgå en digitaliserad version av temakurserna Transport och kommunikation samt Vatten i naturen och samhället.

Samarbete med spetskompetens

De samverkande parterna bistår med sina respektive spetskompetenser. Telia Company tillhandahåller nätverk och uppkoppling, Samsung teknik som till exempel tablets och skärmar, och CanopyLAB står för en digital lärplattform.

 

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?