K2A och Credentia bygger i Barkarby­staden

Järfälla kommun, K2A och Credentia tecknar avtal om mark­anvisning för 200 studentbostäder och en förskola i trä, 200 bostadsrätter samt lokaler för service och handel i ett kvarter i Barkarbystaden. Bostäderna kommer att ha 100 meter till den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden.

Visionsbild över K2A:s studentbostäder i trä och Credentias bostadsrätter i kommande kvarter nära tunnelbanan i Barkarbystaden. (Visionsbild: Reflex Arkitekter)

K2As dotterbolag Svenska Studenthus och Credentia är tillsammans en av vinnarna i Järfälla kommuns mark­anvisnings­tävling i Barkarby­staden etapp III A.

Förslagen i markanvisnings­tävlingen har utvärderats utifrån gestaltning och hur byggnaden bidrar till en levande, hållbar, social och tät stadsmiljö. Meriterande har varit att K2A och Credentia åtar sig att utveckla studentbostäderna och förskolan i trähus­konstruktion.

– Det vinnande förslaget från Svenska Studenthus och Credentia kommer att bidra till en attraktiv och integrerande bostads­bebyggelse, delvis i trä, för människor i olika åldrar och skeden i livet. Kvarteret kommer att tillföra dynamik och stadsliv och på ett bra sätt möta den bebyggelse som redan finns i Barkarbystaden, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla kommun.  

K2A bygger Svanenmärkta bostäder i trä i egen fabrik. Studentbostäderna utvecklas utifrån konceptet ”Student21an”, en yteffektiv bostad som tagits fram utifrån studenternas behov och efterfrågan.

– Det är glädjande att få vara med och utveckla bostäder i trä i framtidsområdet Barkarbystaden. Vårt koncept med yteffektiva bostäder passar bra in på marknaden här, säger Johan Knaust, VD K2A.

– Detta är ett stort och spännande uppdrag för Credentia och vi är glada att få etablera oss i Järfälla kommun samt att inleda ett samarbete med en så kompetent och nischad aktör som K2A, säger Credentias VD Ronny Jansson.

Markanvisningsavtalet avser kvarter 17 i Barkarbystaden etapp III A. Den totala bygg­rätten omfattar 25 000 m2 BTA. Beräknad inflyttning för studentbostäder, bostads­rätter och förskola är under 2021.

Om Barkarbystaden

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnel­banans influensområde fram till år 2032. Inom stads­utvecklingsområdet Barkarby­staden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarby­staden IV, Barkarbystaden X, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 och Veddesta 4.

Detaljplanen för Barkarby­staden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas under 2018. Detaljplanen för Barkarbystaden III har antagits av kommun­fullmäktige i Järfälla i mars 2018. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen och väntar där på avgörande.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?