Botrygg bygger nytt kvarter i Barkarby­staden

Botrygg bygger 160 bostäder, hyres- och bostadsrätter, och lokaler för verksam­heter i gatuplan i ett nytt kvarter i Barkarbystaden. Kvarteret ligger mitt emot den kommande tunnelbanestationen och ska utvecklas med fokus på social- och miljömässig hållbarhet. Inflyttning beräknas till 2021.

Botrygg bygger nytt kvarter med fokus på social- och miljömässig hållbarhet, mitt emot tunnelbanestationen i Barkarbystaden. (Visionsbild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor)

Botrygg är en av vinnarna i Järfälla kommuns markanvisningstävling i Barkarbystaden etapp III A. Förslagen i markanvisnings­tävlingen har utvärderats utifrån gestaltning och hur byggnaden bidrar till en levande, hållbar, social och tät stadsmiljö. Meriterande har varit att Botrygg åtar sig att utveckla kvarteret med fokus på social- och miljömässig hållbarhet med stort inslag av mångfald och kreativitet som traditionella lägenheter, kompis­boenden, bo-klubb, aktivitetsbidrag och aktiva bottenvåningar med kultur i form av konstnärsverkstäder mellan lokaler för handel och bostäder.

– Det vinnande förslaget från Botrygg kommer att bidra till attraktiva boenden för människor i olika åldrar och situationer i livet i ett mycket centralt läge i Barkarbystaden. Botrygg har också ett intressant koncept med ankar­hyresgäster som kommer att tillföra kvarteret dynamik och stadsliv med attraktiva lokaler i gatuplan för verksamheter med fokus på fritid, mat, konstnärs­verkstäder och småskaliga arbetsplatser, säger Toni Chmielewski, projektchef Barkarbystaden, Järfälla kommun.

De 160 bostäderna kommer att upplåtas till hälften som hyresrätter och till hälften som bostadsrätter.

– Vi är mycket stolta över att Järfälla kommun valt Botrygg och vårt förslag till vidare­utvecklingen av Barkarby­staden. Vi har en stark tro på området och är glada och motiverade att få vara en del i förverkligandet av Barkarby­staden till att bli en levande och attraktiv stadsdel. Vi har lagt mycket fokus och omsorg på lokaler och verksamheter i bottenvåningen i syfte att tillskapa en trygg och levande gatumiljö. Fokus den närmaste tiden ligger i att projektera fram kvalitativa och prisvärda boenden. Samtidigt önskar vi bidra med service och upplevelser såväl för invånare och besökare, som för alla dem som arbetar i området, säger Piotr Nowak, VD för Botrygg region Stor-Stockholm.

Markanvisningsavtalet avser kvarter 19 i Barkarbystaden etapp III A. Den totala byggrätten omfattar 17 500 m2 BTA. Beräknad inflyttning är under 2021.

Kvarter 19 ligger mitt emot Barkarbystadens tunnelbanestation. Här ska Botrygg utveckla 160 hyres- och bostadsrätter och lokaler i gatuplan med fokus på social- och miljömässig hållbarhet. Sedan tidigare är det klart att Byggvesta bygger hyres- och bostadsrätter i kvarter 18 och K2As dotterbolag Svenska Studenthus och Credentia bygger studentlägenheter, förskola och bostadsrätter i kvarter 17.

Om Barkarbystaden

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnel­banans influensområde fram till år 2032. Inom stads­utvecklings­området Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detalj­planearbete för detaljplanerna Barkarbystaden IV, Barkarby­staden X, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 och Veddesta 4.

Detaljplanen för Barkarby­staden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas under 2018. Detaljplanen för Barkarbystaden III har antagits av kommun­fullmäktige i Järfälla i mars 2018. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen och väntar där på avgörande.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?