Innehåll

10 års jubileum för Ica Maxi i Barkarbystaden

Bernt Welander, ägare och grundare av Ica Maxi Barkarbystaden.

Bernt Welander, ägare och grundare av Ica Maxi Barkarbystaden.

Den 14 maj är det exakt tio år sedan Ica Maxi öppnade sin stormarknad i Flottiljen köpkvarter i Barkarbystaden. "De här tio åren har gått fort. När jag tittar tillbaka tycker jag att det inte var så länge sedan. Det har varit en tid där vi har varit med om mycket", säger Bernt Welander, ägare och grundare av Ica Maxi Barkarbystaden.

Blod, svett och tårar inför öppningen

När Bernt Welander för första gången besökte platsen där Ica Maxi ligger idag var det med en känsla av spänning och utmaning. Då var Barkarbystaden bara ett tomt flygfält och man såg ända bort till flygledartornet. Där och då gick han och tänkte: ”När ska alla flytta in”. Några år senare, den 14 maj 2014, slog Ica Maxi Barkarbystaden upp dörrarna till sin stormarknad.

– Det var spännande, inspirerande men också jäkligt utmanande. Dagarna innan öppningen trodde jag inte att det här skulle bli bra. Det var så mycket byggarbetare överallt. Rulltrapporna fungerade inte. Hela parkeringen utanför var belamrad med byggmaterial. Men någonstans föll hela pusslet på plats. Vi hade fina öppningserbjudande och under morgonen köade folk i timmar. Det var blod, svett och glädjetårar, på riktigt, säger Bernt.

17 juni 2013. De första kvarteren på flygfältet växer fram. Fotografen står på Majorsgatan och fotograferar ner mot Tunnangatan. Till höger ser vi Ica Fastigheters kvarter, Flottiljen köpkvarter där Ica Maxi, Grekiska Grill & Bar, Café Boulevard och mycket annan service finns idag.

17 juni 2013. De första kvarteren på flygfältet växer fram. Fotografen står på Majorsgatan och fotograferar ner mot Tunnangatan. Till höger ser vi Ica Fastigheters kvarter, Flottiljen köpkvarter där Ica Maxi, Grekiska Grill & Bar, Café Boulevard och mycket annan service finns idag.

14 maj 2014. Kön ringlade sig lång utanför butiken under öppningsmorgonen.

14 maj 2014. Kön ringlade sig lång utanför butiken under öppningsmorgonen.

Vi har växt upp tillsammans

Under de tio år som gått har det hänt en hel del, både med butiken och med Barkarbystaden som helhet. Idag bor och arbetar över 8 000 människor i området. Samtidigt är Ica Maxi en av Järfällas största stormarknader, med över 200 anställda och i snitt 55 000 betalande kunder per vecka – flest av alla Ica Maxi-butiker i landet.

– Vi vill hela tiden utveckla oss själva, både medarbetare, chefer och organisationen. En av de största farhågor som vi såg i början var att vi skulle bli trötta och mätta. Vi försöker lyssna på vad kunderna vill ha, både i sortiment och i erbjudanden i butiken. Där någonstans tror jag att Icas framgångsfaktor är, säger Bernt.

Bernt lyfter fram relationen med de boende som en viktig och speciell del av resan.

– När man bygger upp en helt ny stad på det här sättet, då blir det en gemenskap. Vi kan få kommentarer från kunder i butiken: ”Det här är min butik” säger de. De kan ha flyttat hit i samband eller strax efter att vi öppnade. Vi har växt upp tillsammans och det bygger band.

Bernt Welander, ägare och grundare av Ica Maxi Barkarbystaden.

Höjdpunkter och utmaningar

Visst har det funnits utmaningar under de här tio åren. En pandemi, krig i Europa, inflation och det höga ränteläget har gjort att Bernt och hans medarbetare behövt anpassa sig för att möta nya tider.

– Jag har varit Ica-handlare i 27 år och jobbat i branchen i 35 år. Det som hände när pandemin bröt ut, det finns ingenting som motsvarar det. Över en natt började det bunkras, det var massa restriktioner, vi visste inte om vi kunde ha öppet. Måste vi stänga? Det var en stor påfrestning, säger Bernt och fortsätter: Själva pandemiåren, där var vi en av vinnarna, när folk inte fick gå ut och äta på restaurang. Men det gick inte att glädjas åt det när folk miste jobbet, eller något ännu värre. Jag hade mycket hellre haft det ogjort. Det är det allra tuffaste under de här tio åren.

Bland allt som har hänt under de här tio åren är det såklart svårt att välja ut några få höjdpunkter. Bernt nämner just de där dagarna innan öppningen den 14 maj 2014. Men det finns ytterligare en höjdpunkt som sticker ut lite extra.

– Jag har tre barn i organisationen och ett fint minne är när de för några år sedan kom fram till mig och sa: ”Nu har vi bestämt oss, nu vill vi vara med för att kunna ta över det här.” Då tänkte jag: ”Men jag är ju inte klar här ännu”, ”Men det är om sex till åtta år,” sa de. Nu känns det ganska naturligt. Vi håller på att jobba och planera för ett generationsskifte längre fram. Det är en sådan här lyckosam grej.

Icanders, Barkarbystaden

I november 2023 öppnade Icanders Barkarby sin nya restaurang i Flottiljens köpkvarter, mitt emot Ica Maxi Barkarby.

En spännande framtid till mötes

När Bernt blickar framåt mot de kommande tio åren ser han både utmaningar och möjligheter för butiken.

– Vi vill fortsätta utveckla butiken, organisationen och medarbetarna, bygga en stark kultur och ett bra kundfokus. Konkurrensen kommer att hårdna, nya aktörer i området gör att vi behöver vässa oss ännu mer. Vi ser ett fortsatt stort behov av att ha rätt priser och hålla en trovärdig prissättning. Vi behöver också fokusera på det digitala. Det är tydligt att mycket av tillväxten inom dagligvaruhandeln framöver kommer vara online. Det kommer vara utmanande, men vi ska göra allt vi kan för att vara förberedda.

På frågan om vad det absolut bästa med Barkarbystaden är avslöjar Bernt också sitt eget lilla smultronställe.

–Jag tycker att Järvafältet bakom oss är magiskt. Vi har fantastiskt nära att kunna gå ut och gå någon timme. Vi har pratat bland kollegorna att vi ska börja med walk and talk-möten. De där korna gör att man tror att man nästan är på Irland. Det är något jag verkligen uppskattar och som jag ser fram emot att fortsätta njuta av under de kommande åren, avslutar Bernt.

Highland cattle

Highland cattle syns ofta sommartid på promenadavstånd i naturreservatet.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp