Almarevägens förskola prisas återigen som Årets förskolekök
%20Screenshot_20251030_102658_Instagram.jpg)
Almarevägens förskola och Anna-Karin Ris (till vänster) tilldelades två pris på årets SOM-gala. Foto: SOM25
Nominerad i tre kategorier och vinnare i två i årets upplaga av Sveriges Offentliga Måltider (SOM25). För tredje gången blir Almarevägens förskola i Stäket Årets förskolekök. Förskolan vann även priset Årets klimatkök.
– Jätteroligt! Det är såklart ett kvitto på mitt arbete och jag hoppas kunna inspirera att fler blir intresserade av måltidspedagogik och hållbarhetsarbete. Fler offentliga kök måste med på tåget, säger Anna-Karin Ris, kock på Almarevägens förskola.
Sveriges offentliga måltider har som syfte ge offentliga kök möjligheten att visa upp sina ambitioner och sitt yrkeskunnande. Köken bedöms utifrån helheten, där allt ifrån mat, måltidsmiljö, bemötande, dialog och hållbarhet vägs in. Efter oanmälda besök från juryn tilldelas köken en, två eller tre stjärnor. Köket på Almarevägens förskola var en av totalt åtta förskolor som tilldelades tre stjärnor och utsågs som segrare.
Vinnare av priset Årets klimatkök
Anna-Karin Ris och Almarevägens förskola tilldelades även pris för Årets klimatkök med motiveringen: ”För din kunskap, din envishet och ditt driv – och för ett personligt engagemang kring hållbarhet som vi vill se mer av inom den offentliga gastronomin.”

Rektor Charlotte Griffon
– Jag är stolt över Anna-Karin och är glad att fler ser hennes engagemang, utmärkelserna är ett kvitto på det. Hon lägger ner enormt mycket tid och kärlek i sitt arbete. Hon samarbetar med pedagogerna på förskolan och det blir bättre och bättre för varje år. Vi vill att barnen redan i tidig ålder inspireras till hållbara matvanor och ökad förståelse för klimatet, säger Charlotte Griffon, rektor på Almarevägens förskola .
– Barnen talar ofta om hur gott det var och det syns eftersom många äter både två och tre portioner. Att maten till stor del är vegetarisk är för dem självklart. Det är god mat helt enkelt, säger Anna-Karin Ris.
Tre tips kring hållbara måltider från Anna-Karin Ris
- Först och främst ska maten se god ut och smaka gott. Maten kan vara hur näringsriktig och klimatsmart som helst, men det viktigaste är att den hamnar i magen.
- Genomtänkt menyplanering med fokus på minskat matsvinn.
- Sist men inte minst att sprida matglädje och integrera pedagogik - att barnen tycker det är roligt och spännande med mat och måltider. De ska alltid känna sig välkomna till köket, där mina magiska figurer bor, till vårt sagolika bibliotek och till våra odlingar både inomhus och utomhus.