Innehåll

Bara början – stadsmiljön i Barkarby 10 år

På gång under 2023. Byggstart för Stockholmsregionens första inomhusanläggning för skidåkning. Idrott, hälsa och kultur står i fokus med ett stort aktivitetscentrum med upplevelser för alla åldrar kombinerat med attraktiva kontor, hotell, bostäder, handel och service.

På gång under 2023. Byggstart för Stockholmsregionens första inomhusanläggning för skidåkning. Idrott, hälsa och kultur står i fokus med ett stort aktivitetscentrum med upplevelser för alla åldrar kombinerat med attraktiva kontor, hotell, bostäder, handel och service.

Det är tio år sedan det första spadtaget för det allra första kvarteret på det nedlagda flygfältet i Barkarby. Det är en fantastisk resa vi har gjort tillsammans med alla modiga och nytänkande samhällsbyggare och företagare.

I dag står 20 kvarter klara och mer än 7 000 människor bor, lever och arbetar här i en spirande och hållbar stadsmiljö.

– Utan tvekan vågar vi påstå att Barkarby är ett av de största och mest spännande stadsutvecklingsprojekt som pågår just nu i Sverige. Redan från det första spadtaget den där hösten 2012 har målet varit att bygga en hållbar, energifull och livsbejakande stad där människor och företag får utrymme att växa och må bra. Vi har kommit en bra bit på väg, men det här är bara början, säger Toni Chmielewski, Järfälla kommuns projektchef i Barkarbystaden.

Toni Chmielewski, projektchef för stadsutvecklingen i Barkarby

Toni Chmielewski, projektchef för stadsutvecklingen i Barkarby

En dynamisk och energifylld plats för företagare

En av de mest centrala drivkrafterna i Barkarby är att skapa en dynamisk och energifylld miljö för företagare. Det gör kommunen bland annat genom att låta nytänkande och samhällsutvecklande byggbolag skapa attraktiva och hållbara miljöer med spännande innehåll där människor vill arbeta, utvecklas och leva.

– Vi utvecklar framtidens hållbara stadsmiljö. En stadsmiljö där människor får sitt första hem, där grannar möts, där barn leker, där modiga entreprenörer etablerar sin första verksamhet och där drömmar föds och blir till verklighet, konstaterar Toni.

Läge för attraktiva kontor

År 2035 ska 14 000 bostäder stå klara för 30 000 nya invånare och tusentals nya arbetsplatser ska skapas. Barkarby är inom några år regionens nya knutpunkt där tusentals människor bor, arbetar, möts och rör sig. I det här expansiva området skapar vi ett helt nytt kontorsläge.

I kvarteren närmast den nya tunnelbanan och knutpunkten för kollektivtrafik planerar Järfälla kommun tillsammans med byggbolag och fastighetsutvecklare för ett nytt attraktivt kontorsläge för alla typer av tjänsteföretag. När området står klart ska här finnas tusentals nya arbetsplatser och vara en plats för utveckling, innovation, talang och lärande.

– Lyfter vi blicken några år framåt så vet vi att kombinationen av infrastruktursatsningar som faller på plats tillsammans med vår stadsbyggnad är en oslagbar kombination. Vi tror på platsen, på vår stadsbyggnadsidé och vår målmedvetenhet kommer att ta oss långt. Jag tycker jag har världens roligaste jobb – att tillsammans med mina fantastiska medarbetare och Sveriges främsta samhällsbyggare få utveckla framtidens stadsmiljö. Jag ser med glädje och spänning fram emot vår fortsatta utveckling och att vi tillsammans skapar historia i Barkarby, avslutar Toni.

Ett starkt Järfälla trots osäkert omvärldsläge

– För oss handlar det mycket om att koordinera effekterna av rådande omvärldsläge på ett smart sätt. Vi är därför ännu mer tillgängliga för regelbundna dialogmöten så att vi och alla investerande aktörer i pågående och kommande byggprojekt håller oss uppdaterade på varandras förutsättningar, förklarar Emelie Grind.

Kontakta gärna oss på Järfälla Näringsliv om du vill veta mer om näringslivet i Barkarbystaden och satsningen på attraktiva kontorslokaler kommande år.

Barkarbystaden 10 år, se tidslinjen med nästan alla milstolpar - en ny stad växer fram

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp