Gå direkt till sidans innehåll

2019-09-09

”Bara en liten stund till…”

– Datorspelande och ungas hälsa

Vad är det som lockar med datorspel? Hur är det att vara ung i dagens IT-samhälle? Vilka utmaningar innebär det för unga och familjer? Den 8 oktober får du svaren.

Det digitala liv vi lever i dag ställer nya krav på barn och föräldrar. IT-samhället har inneburit en stor förändring i människors levnadsvanor, och internet har öppnat upp enorma möjligheter för unga att inhämta kunskap och förverkliga drömmar. Det är viktigt att prata om datorspelande eftersom det berör så många ungdomar och familjer.

- Spelandet är någonting positivt och lärorikt som ger människor möjlighet att hitta vänner, ta sig an utmaningar och utforska fantastiska världar, säger psykologen Oskar Foldevi. Men det finns också många saker som skiljer datorspelande från andra intressen och gör det svårare att balansera.

En av de stora utmaningarna är att vi dagligen måste kunna välja bort den oändliga ström av underhållning och distraktioner som våra datorer och mobiler tillhandahåller. Det har nog aldrig varit svårare att hålla fokus på studier, arbete och allt annat som också måste fungera i våra liv utanför skärmarna.

Oskar Foldevi är psykolog och föreläsare. Han driver plattformen Reconnect och arbetar med utbildning och samtal relaterat till spel- och nätvanor.

Kostnadsfri föreläsning tisdagen den 8 oktober

Den 8 oktober klockan 18.30-20.00 föreläste Oskar Foldevi om datorspelande och hälsa på Folkhögskolan i Jakobsberg. Man fick lära sig mer om datorspel och varför det lockar så många, och hur man kan hitta en balans i tillvaron mellan skärmtid och andra aktiviteter.

Föreläsningen är en del av kommunens trygghetsskapande arbete

Järfälla satsar på att öka tryggheten i kommunen och en viktig del av detta är det sociala förebyggande arbetet, där föräldraskapsstöd är en av flera insatser.

Stödet till föräldrar består av flera olika delar. Det finns föräldragrupper, bland annat de populära ABC-grupperna - Alla barn i centrum, en föräldramottagning samt dessa öppna föreläsningar för föräldrar och personal som arbetar med barn och unga.

Här hittar du information om ABC-grupperna

Här hittar du information om föräldramottagningen

Upp