Gå direkt till sidans innehåll

2020-09-30

Besöksförbudet på äldreboenden upphör 1 oktober

Från och med torsdag den 1 oktober är det åter möjligt att göra besök inomhus på äldreboenden. Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller och du som kommer på besök måste vara helt symtomfri.

På grund av coronapandemin har det sedan i mars varit besöksstopp på landets äldreboenden. Sedan i maj har det varit möjligt att göra besök utomhus. Nu har regeringen beslutat att besöksförbudet ska upphöra.

Om smittspridningen ökar kan det bli aktuellt att utfärda lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.

Rekommendationer vid besök

Det är varje äldreboende som ska se till att besök kan ske på ett säkert sätt. Järfälla kommun har därför utifrån direktiv från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Smittskydd Stockholm tagit fram ett antal rekommendationer till besökare på äldreboenden för att minimera risken för smittspridning:

  • Du bokar ditt besök genom att ringa till avdelningen.
  • När du kommer till boendet så ring på klockan, personal kommer och möter dig i entrén.
  • Alla besök sker i den boendes lägenhet, ej i de gemensamma utrymmena på boendet. Passa gärna på att träffas utomhus om vädret tillåter.
  • Max två personer per besök.
  • Tänk på att hålla god handhygien.
  • Kontakta respektive boende för mer information.


Läs mer om att besöka äldreboende

Läs mer om hur du kan skydda dig och andra på Folkhälsomyndighetens webbplats

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp