Björkebyskolans lärare Hedvig Claesson Ekeland tilldelas Hédi Frieds lärarstipendium
%20H%C3%A9di%20Frieds%20stipendiat%202025.jpeg)
Hedvig Claesson Ekeland (till höger) tar emot Hédi Frieds lärarstipendium på Björkebyskolan. Foto: Privat.
Hedvig Claesson Ekeland, som är lärare i historia på Björkebyskolan i Skälby fick ta emot utmärkelsen under ceremonin En stund av hågkomst den 7 februari.
– Jag blev förvånad när jag hörde att jag blivit nominerad. Sedan när jag fick besked att jag tilldelats stipendiet kände jag mig hedrad och stolt. Det är ett viktigt arbete vi lärare gör som undervisar om detta och det är kul att bli uppmärksammad för att man gör ett viktigt jobb, säger Hedvig Claesson Ekeland.
Motiveringen lyder:
”Hedvigs hängivenhet för att ge sina elever viktiga demokratiska värden är utöver det vanliga. Hennes toleransfrämjande utbildningsinsatser som bland annat omfattar resor med elever och kollegor till Förintelsens minnesplatser, präglas av kreativitet och nytänkande. Hedvigs entusiasm och övertygelse var av avgörande betydelse när Björkebyskolan planerade och genomförde en hågkomstresa för hela kollegiet. Hennes engagemang är autentiskt och hon lyckas sprida ett samförstånd i skolan för vikten av kunskaper kring farliga processer som om de inte bromsas, kan leda fram till enorma historiska katastrofer.”
– Här på skolan läser vi om folkmord inom ramen för ämnet historia i årskurs 9. Det som är gemensamt för alla folkmorden är att de ofta börjar med nedmonteringen av de demokratiska processerna i de olika länderna. Eftersom utbildning i demokratifrågor är centralt i läroplanen så anser vi att det är viktigt att lägga ganska mycket tid på dessa frågor, säger Hedvig Claesson Ekeland.
Elever från Björkebyskolan har vid flera olika tillfällen fått möjlighet att delta i en utbildning som anordnas av SKMA, svenska kommittén mot antisemitism, som bland annat innehåller en fem dagar lång resa till några av förintelsens minnesplatser.
I samband med stipendieutdelningen hölls ceremonin En stund av hågkomst på Björkebyskolan där elever i årskurs 9 berättade om sin resa till Polen som de gjorde i samband med SKMA:s utbildning. Man såg även filmen ”Överlevaren och kampen mot våldet” om Emerich Roth, och Hédi Frieds film historien om Bodri, för att uppmärksamma och minnas personer som på olika sätt upplevt förintelsen.
Hédi Frieds lärarstipendium
Varje år, i samband med Förintelsens minnesdag, delar Michael A. Frieds stiftelse ut Hédi Frieds lärarstipendium till en eller flera pedagoger som med utgångspunkt i Förintelsens historia arbetar med frågor som rör grundläggande demokratiska värden med syftet att motverka främlingsfientlighet, antisemitism och rasism. Stiftelsen vill genom stipendiet uppmuntra pedagoger som på ett kreativt sätt stimulerar unga människor att reflektera över sin världsbild, individens eget ansvar och över konsekvenserna av antisemitism, rasism och andra icke-demokratiska ideologier.
Stipendiemottagare i år förutom Hedvig Claesson Ekeland, är Zrinka Miljan vid von Bahrs skola i Uppsala och Lisa Martinsson vid Svartedalsskolan i Göteborg.
Du kan nominera en pedagog som förtjänar Hédi Frieds lärarstipendium 2026 : Hédi Frieds lärarstipendium — Michael A. Frieds stiftelse
Läs mer om årets vinnare: Här är vinnarna av Hédi Frieds lärarstipendium 2025! — Michael A. Frieds stiftelse
Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)
SKMA är en politiskt obunden organisation som på regeringens uppdrag anordnar utbildningar för grundskoleelever i årskurs 9 om antisemitism och främlingsfientlighet.
På utbildningen deltar cirka 30 elever från olika skolor från olika områden i Stockholm. Utbildningen innehåller tre steg. En teoretisk del med kunskaper om till exempel främlingsfientlighet, rasism, propaganda och nazistisk ideologi. Detta är en viktig grund så att eleverna kan ta till sig och förstå det som de kommer uppleva under den fem dagar långa hågkomstresa som sedan görs till några av förintelsens minnesplatser. Resan följs upp med en utbildningsdag för att bearbeta upplevelser från resan och för att ge eleverna redskap till att känna igen, reagera och agera på antisemitiska eller rasistiska signaler, symboler eller uttalanden.