Gå direkt till sidans innehåll

Offentliga måltidens loggo

Den offentliga måltiden - En doldis kliver fram i rampljuset

Idag den 21 oktober firas den Offentliga måltidens dag i både Järfälla kommun och hela landet.

I Järfälla finns många skolrestauranger och restaurangkök som lagar mat till kommunens förskolor, skolor, äldreboenden och matlådor till hemtjänsten. Idag kommer bland annat matgästerna få möjlighet till dialog med politiker och medarbetare inom barn- och ungdomsförvaltningen och socialförvaltningen.

De offentliga måltiderna hamnar lätt i skymundan bland alla andra viktiga frågor som offentliga verksamheter har att hantera. Att tillsammans fira Offentliga måltidens dag är ett sätt att lyfta fram måltiderna i rampljuset.

— Offentliga måltider är en strategisk fråga som kan göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser. I offentliga måltider finns med andra ord en stor potential, säger Susanne Agervret Strömbäck kostkonsult på barn- och ungdomsförvaltningen.

Pizza på Herrestaskolan

Idag serveras barnens matfavorit pizza på Herrestaskolan.

Fokus på måltider för barn och unga

Varje dag serveras ca 13 000 luncher inom de kommunala förskolorna, grundskolorna och gymnasiet i Järfälla. Inom förskolan och på fritids serveras dagligen också flera tusen portioner frukost och mellis.

Kostkonsulterna Karolina Andersson och Susanne Agervret Strömbäck på Barn- och ungdomsförvaltningen följer bland annat upp ekologiska inköp, matens klimatpåverkan och matsvinnet.

— Alla vi som arbetar med mat till barn är ju här för just barnens skull och vi vill erbjuda schysst mat till dem. Mat som är god och gör gott för både hälsan och planeten. Det gör vi med hjälp av bland annat all fantastisk personal i köken och genom högt ställda krav på råvarorna i livsmedelsupphandlingarna, berättar Susanne och Karolina.

Salladsbord på Herrestaskolan

Salladsbuffé med nyttiga tillbehör får barn att prova nya smaker

Det som inte är försvinnande gott, tas tillvara

Alla kök inom skola och förskola mäter dagligen både serverings- och tallrikssvinn. Den mat som inte har lämnat köket eller serverats används för att göra nya rätter eller serveras vid ett senare tillfälle. Maträtterna på grundmenyn för skolorna och förskolorna är varierade och innehåller både grönt, fisk, fågel, nötkött, fläskkött och vilt. Rätterna är näringsberäknade, förklarar Susanne.

På grundmenyn idag torsdag 21 oktober är det mustiga soppor som serveras. Till det som alltid buffé av färgglada grönsaker, bröd, pålägg och andra tillbehör. På Herrestaskolan serveras bland annat egna krispiga och vegetariska pizzor, berättar Susanne.

Prova gärna några frasiga tillbehör nästa gång du lagar/äter soppa, tipsar Karolina Andersson.

https://kund.arla.se/inspiration/recept/frasiga-komponenter/

Måltider inom äldreomsorgen

I Järfälla är det många äldre som äter en eller flera måltider varje dag på en av kommunens restauranger, på sitt äldreboende eller som matlåda för de som bor hemma och har hemtjänst. Varje dag serveras 1000 portioner till lunch och middag. På äldreboendena serveras dessutom frukost och två mellanmål varje dag.

— Vi jobbar mycket utifrån Måltidsmodellen, framtagen av Livsmedelsverket. Den hjälper till att få helhetsperspektivet kring måltiden, mat är så mycket mer än det som ligger på tallriken. Maten ska hamna i magen, och förutom att maten självklart ska vara god och näringsrik, ökar möjligheterna till att äta bättre om även de andra delarna i pusslet finns med, säger Malin Engström, kostekonom på socialförvaltningen.

Att måltiderna serveras i en trivsam miljö med trevlig och ombonad stämning, som den äldre också har varit delaktig i genom att hjälpa till vid dukning, välja vilken rätt man vill äta och så vidare bidrar till måltidsglädje.

Fin dukning på restaurang Kärnmakaren i Kallhäll

På menyn idag torsdag 21 oktober serveras klassisk ärtsoppa med fläsk, pannkaka med sylt och grädde samt vildsvinsfärsbiff med enbärssås och rostade rotfrukter, allt serverat till en fin dukning.

På de kommunala äldreboendena kommer även tre nya recept på olika aptitretare/mellanmål serveras.

Dukningstävling

Under året har äldreboendena haft möjlighet att delta i kommunens dukningstävling och de har skickat in bidrag som visar hur de arbetar med måltiden i sina verksamheter. Syftet är att belysa vikten av trivsel och delaktighet vid måltiden. Idag delades första priset ut till det vinnande äldreboendet Kastanjen, och medarbetarna fick motta pris och uppmuntran av äldrenämndens ordförande Lennart Nilsson. På andra plats kom Lindens äldreboende och på tredje plats Smedens äldreboende.

Arbetar miljösmart

Alla tre restaurangkök inom äldreomsorgen arbetar dagligen med hur de kan arbeta miljösmart, och ta tillvara på det som lagas men inte går åt ute på avdelningarna eller i restaurangerna.

— Nu ska vi börja mäta vad som blir kvar på tallrikarna ute på avdelningarna. Det är framförallt ett sätt att bli medveten om hur vi kan göra miljösmarta val, oavsett om det handlar om inköp, till hur mycket som lagas, eller hur mycket som läggs upp på en tallrik, säger Kristina Sohlberg, chef för restaurangerna.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp