Innehåll

Emerich Roths plats

Järfällabon och Förintelseöverlevaren Emerich Roth (1924-2022) har fått en plats i Järfälla, intill Viksjöskolan, uppkallad efter sig. Vikjöskolan var en av de 1600 skolor som han föreläste för. Emerich verkade för att motverka främlingsfientlighet och för att främja en medmänsklig skolmiljö.

Kerstin Roth och Emma Feldman (M) klipper blågult band för att inviga platsen. Jonathan Björniden (L) och Eva Ullberg (S) håller i bandet som klipps.

Emerich Roths plats invigs av kommunstyrelsens presidium och Kerstin Roth. Från vänster: Jonathan Björniden (L) förste vice ordförande, Emma Feldman (M) kommunstyrelsens ordförande, Kerstin Roth och Eva Ullberg (S) andre vice ordförande.

– Det känns väldigt bra att just den här platsen som är en fridfull, blomstrande och harmonisk oas nu blir uppkallad efter Emerich Roth. Han bidrog med ovärderlig erfarenhet och livslångt lärande till Järfälla, till hela Sverige och särskilt till eleverna i Viksjöskolan och det gör att den här platsen är helt rätt som minnesplats för Emerich, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Kerstin Roth, Emerich Roths fru, var med och invigde platsen som har adressen Agrargränd och ligger intill Viksjöskolan nära Viksjö centrum.

– Jag är jätteglad att kommunen valt en så passande plats i närheten av både kyrka och skola. Att det dessutom finns blomsterrabatter att njuta av och bänkar att sitta på glädjer mig mycket. Jag är övertygad om att även Emerich är nöjd med platsen, säger Kerstin Roth.

Emerich Roth besökte Viksjöskolan regelbundet och Viksjöskolan utsåg även Emerich Roth till skolans fredsprofil.

– Emerich brukade säga att: "skolan är den viktigaste platsen i samhället för där sitter framtiden i skolbänken fem dagar i veckan". Att det är just Viksjöskolan som ligger intill platsen passar utmärkt, eftersom Emerich under många år samarbetade med den och därmed kände starkt för den skolan, säger Kerstin Roth.

Emerich Roth var en av grundarna av Föreningens Förintelsens överlevande. Han har också grundat den ideella Emerichfonden, som arbetar för att uppmuntra unga till "aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet samt bädda för en trivsam och medmänsklig skolmiljö". Emerich var vid sin bortgång bosatt i Jakobsberg. Han och Kerstin bodde tillsammans i Järfälla i 47 år.

Kerstin Roth pratar med kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman.

Emma Feldman (M) och Kerstin Roth.

Emerich Roths plats med grusväg och växter i soligt väder.

Emerich Roths plats.

Bild på bänkar i parkytan som döpts till Emerich Roths plats.

Emerich Roths plats.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp