Innehåll

Fem bra saker i november!

November var en fartfylld månad i Järfälla. Här är några utvalda och lite extra roliga saker som hände i kommunen.

Mammaambassadörerna bygger broar mellan kommun och invånare

Mammaambassadörerna började sitt uppdrag i kommunen under 2022. Idéen med mammaambassadörer är att de träffar och sprider information muntligt till kommunens invånare på deras eget språk. De har även ett stort socialt nätverk och lokal anknytning till områdena Söderhöjden, Sångvägen och Termovägen. De pratar bland annat om olika event och aktiviteter som kommunen anordnar, men hämtar också in synpunkter och önskemål från invånare. Med hjälp av våra mammaambassadörer har vi bland annat kunnat få ett ökat deltagande på aktiviteterna på Huset på Höjden för utrikesfödda familjer, ungdomar och kvinnor.
Stort tack för ert arbete!

Bild på projektledare och fyra stycken mammaambassadörer utanför huset på höjden

Löpträning får ungdomar att nå sina mål

Under november anordnade Löparakademin ett 10-veckors program i Jakobsberg som riktar sig till elever som går i årskurs 9. Löparakademin arbetar med jämlik och inkludernade hälsa, där ungdomarna får verktyg genom workshops, löpträning och mentorskap att nå sitt mål - att springa en mil. Dessa verktyg kan sedan användas för att nå andra mål i livet. I år hade kommunen samarbete med räddningstjänsten där ungdomarna i slutet av programmet fick testa på brandmännens hinderbana. Ett kul och uppskattat program av både arrangörer och deltagare!

En samling ungdomar som står i en klunga och tittar upp mot kameran

Järfälla barnhearing fyller 20 år

I år fyllde Järfälla barnhearing 20 år! Det uppmärksammades med bland annat en pop-up utställning med barnteckningar som ställts ut utanför kommunhuset på Vasaplatsen 11. Teckningarna har samlats in under sommaren då kommunens sommarjobbare arbetade med att rita med barn. Barnen fick då rita saker de uppskattar och gillar med Järfälla. Utställningen går att se fram till 8 december, så än finns det tid att komma förbi och titta!

Två personer som står utanför kommunhuset framför en utställning

Nya kompisbyrån hjälper utrikesfödda kvinnor in på arbetsmarknaden

Nya kompisbyrån är en ideell organisation som arbetar med att öka gemenskapen i samhället mellan nya och etablerade svenskar genom kompismatchningar. Under november arbetade de tillsammans med Järfälla kommun med ett program som riktar sig till utrikesfödda kvinnor som vill komma in på arbetsmarknaden. Den som deltar får en arbetsmarknadsinriktad utbildning vid fyra tillfällen som ska hjälpa och ge dem verktyg till att lättare kunna få jobb. Sedan träffar deltagarna en mentor som stöttar och coachar deltagaren att söka arbete. De hölls nyligen kurser på Termovägen, Sångvägen och Söderhöjden och nu är det dags för deltagarna att ta sig vidare tillsammans med deras mentorer. Garima (till vänster) var med på utbildningarna och har redan varit på intervju och fått ett jobberbjudamde. Grattis från oss!

Två personer som sitter på ett café och tittar in i kameran

Pensionärer piffar till med konst i Barkarby

Har du sätt utställningen i fönstren vid Jaktplan i Barkarby centrum? Det är Elisabeth som är Barkarbybo sedan 1953 som ser till att det alltid finns någonting att titta på där. Det rör sig om alltifrån gamla foton från Barkarby, information från PRO, till verk från lokala förskolor och hobbykonstnärer. Några gånger per år byter de ut innehållet, denna gång blev det information om verksamhet för seniorer. Kom gärna förbi och titta!

Pensionärer som sätter upp information på en vägg i en lokal

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp