Gå direkt till sidans innehåll

2020-04-28

Fortsatt spetsutbildning på Järfälla gymnasium

Esteter på Järfälla gymnasium. Foto: Mia Forsberg

Järfälla gymnasium får fortsätta bedriva sin spetsutbildning på estetprogrammet. Skolverket gav i dagarna sitt fulla förtroende till Järfälla gymnasium att fortsätta med bild och form på samma höga nivå.

”Det känns jätteroligt med Skolverkets fortsatta förtroende. Vi har den utrustning och lärarkompetens som krävs för att fortsätta driva spetsutbildning inom illustration och grafisk formgivning på den höga nivå som möter vårt samarbete med Konstfack. Att planera för de nästkommande tre åren kittlar” säger rektor Mariella Augustsson.

Spetskompetens och egenföretagare

Målet är att utveckla elevernas förmåga att uttrycka, berätta, producera, reflektera och analysera olika uttryck inom den visuella kulturen. Genom att lära sig avancerade dataprogram och traditionellt manuella tekniker, kommer eleverna att kunna kommunicera effektivt med såväl analog som digital spetskompetens inom ett flertal områden; information, reklam, film, mobil, mode, konst, design, spelgrafik.

Utbildningen utvecklar också det entreprenöriella kunnandet eftersom många i just den branschen är egenföretagare.

Samarbete med högskolor

Skolan har sedan många år tillbaka ett etablerat samarbete med Konstfack, där eleverna bland annat tecknat porträtt tillsammans med GFI-studenterna (Grafisk formgivning och illustration på Konstfack). Mälardalens högskola har föreläst på skolan inom informationsdesign. Järfälla gymnasium har även gjort studiebesök hos Mälardalens högskola. Skolans intention är även att påbörja samarbete med Beckmans.

Årets kommande åk 1:or gör halva sin utbildning på campusområdet i Jakobsberg. De slutför sedan sin utbildning från och med januari 2022 på Bas Barkarby, en ny plats för kunskap, näringsliv och kultur i Barkarbystaden.

Mer information om Järfälla gymnasium

Upp