Gå direkt till sidans innehåll

2019-10-29

Gymnasister tävlar i yrkesskicklighet

På Bygg- och anläggningsprogrammet genomförs skoltävlingar som ett sätt att utveckla yrkesskickligheten för de blivande byggnadsarbetarna.

Tanken med byggtävlingen, som Järfälla gymnasium arrangerade för första gången i år, är att lyfta yrkesprogrammen. Gymnasieeleverna får chans att på ett roligt sätt tillämpa sina praktiska kunskaper. De ger också en möjlighet att visa upp yrket för framtida sökande till utbildningarna. Upplägget och tävlingsuppgifterna är en del av ett nationellt koncept som har utvecklats av yrkeslärare i samverkan med branschen. I förra veckan genomfördes en tävling i yrket träarbete och murare. Vinnare i tävlingen murare blev Viksjöbon Tobias Westman.

Yrkes-SM

Vinnarna kommer under nästa år att ha möjlighet att bli uttagna till Yrkes-SM i Helsingborg. På Yrkes-SM, som arrangeras vartannat år, deltar cirka 300 ungdomar i ett 30-tal yrken. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar i en mängd olika yrkeskategorier inom bygg, industri, it, service och tekniksektorn. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar.

Järfälla gymnasium

Upp