Här är resultatet av Stockholmsenkäten 2024

Majoriteten av Järfällas unga varken röker, snusar eller tar droger. De har en god relation till sina föräldrar och deras alkoholkonsumtion är fortsatt låg. Det är några av resultaten som framkommer i årets Stockholmsenkät, där elever i årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet svarar på frågor om sin livssituation och sina levnadsvanor.

Under våren har merparten av länets kommuner genomfört en undersökning av hur barn och unga mår idag. Den så kallade Stockholmsenkäten är en totalundersökning av högstadie- och gymnasieungdomars (årskurs 9 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet) vanor, attityder och upplevelser inom en mängd olika områden. Undersökningen genomförs vartannat år, senast den genomfördes var 2022. Syftet är att kartlägga bland annat ungdomars levnadsvanor och att se hur utvecklingen förändras över tid.

‑ Resultaten i Stockholmsenkäten ger både en nulägesbild och trender över tid i viktiga frågor när det gäller ungas hälsa och vanor. Resultaten analyseras och används sedan vidare i kommunens främjande och förebyggande arbete, säger Malin Rasmussen, tf. enhetschef för preventionsenheten.

Enkäten besvarades av 1027 elever i Järfälla kommun på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens 80 procent.

Användningen av e-cigaretter och vitt nikotinsnus ökar

I årets resultat framkommer att användningen av e-cigaretter och vitt nikotinsnus ökar, samtidigt som tobakscigaretter och tobakssnus minskar. Så ser det ut i hela länet.

‑ En förklaring till ökningen bland unga är att produkterna ofta framställs som hälsosamma i jämförelse med tobaksprodukterna och att de smakar godis och frukt, vilket lockar unga att testa, säger Malin Rasmussen.

När det gäller övriga frågor märks ett mönster: Ungas alkoholkonsumtion är fortsatt låg. Droganvändningen är relativt konstant över tid. Bland de som spelar om pengar, upplever sig fler unga ha problem med sitt spelande.

‑ Stockholmsenkäten visar att de flesta unga i Järfälla mår bra. Men det är också viktigt att uppmärksamma de som är i behov av extra stöd. Därför erbjuder vi föräldrar och ungdomar att söka sig till kommunens verksamhet Tidigt Stöd SSPF. Det är en funktion där föräldrar, skolan och barn och ungdomar kan få hjälp vid till exempel drogdebut eller annat riskfyllt beteende. Samverkan mellan skolan, socialtjänst, fritid och polis gör det möjligt att erbjuda familjerna ett samordnat stöd, säger Malin Rasmussen.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.