Gå direkt till sidans innehåll

2019-06-05

Hej alla viktiga vuxna!

Nu stundar långhelger och skolavslutningar och vi vet att många ungdomar kommer dricka alkohol, en del för första gången. Vi vill därför ge dig som vuxen några tips. Tillsammans kan vi bidra till en lugnare och tryggare miljö och göra sommaren till en positiv upplevelse för våra barn och ungdomar!

Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Ungdomar som får alkohol av någon de känner dricker mer. Bjud därför inte på alkohol hemma och prata med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att du förväntar dig att de inte köper ut.

Hjälp din ungdom att säga nej

För många ungdomar beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Hjälp din ungdom med argument för att stå emot grupptrycket. Om du som vuxen är tydlig med att säga nej till att ungdomar dricker alkohol, blir det lättare för din ungdom att säga nej. Berätta också att det är okej att säga nej trots att andra säger ja.

Engagera dig i din ungdoms planer

Prata med din ungdom om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var de ska vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute. Prata med andra föräldrar om hur de ser på att ungdomar dricker alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och vilka regler de har. Var tillgänglig hemma eller via telefon under kvällen och håll gärna kontakt med andra föräldrar. Något att tänka på om du lämnar ungdomen ensam hemma över någon natt är att det är vanligt med hemmafester när vårdnadshavare är bortresta där det kan förekomma alkohol och ibland droger.

Var ute

Rör dig utomhus på tider när ungdomar är ute. Gå förbi platser där ungdomar brukar vistas och där det saknas vuxennärvaro (till exempel skolgårdar badplatser, grillplatser, lekplatser). Du kan också nattvandra tillsammans med andra föräldrar.

Visa att du bryr dig

Se till att vara en förälder som din ungdom vågar ringa till om det behövs.

 

 

I den här filmen får du tre tips på hur du kan få till ett bra samtal med din tonåring.

Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig till:


Fältarbetarna
08-580 284 11


Ungdomsteamet/ Mini Maria
08-580 291 83


Kommunens servicecenter 08-580 285 00 Välj tonval 2 (socialtjänst)

www.tänkom.nu - tips och fakta om alkohol och tonåringar.
www.cannabishjalpen.se
www.drugsmart.com
www.jarfalla.se

Upp