Hej förälder! Sommaren är högtid för ungdomars alkoholdebut

Sommarlovet närmar sig med tid för sol, bad, vila och nöjen. Men det är också en tid då ungdomar testar alkohol, tobak och nikotin, narkotika eller lustgas för första gången. Nyfikenhet, grupptryck och viljan att passa in är vanliga anledningar för ungdomar att testa berusningsmedel.

I dagarna skickas ett brev hem för vårdnadshavare i Järfälla om riskerna för ungdomar under just sommaren. Alkohol, droger och andra berusningsmedel är tyvärr lättillgängliga för våra ungdomar och kopplas ofta till kriminella gäng.

Tips till dig som är viktig vuxen för en ungdom

Bjud inte på alkohol och köp inte ut!

Ungdomar som får alkohol av någon de känner dricker mer. Sex av tio unga säger att de inte skulle dricka alkohol om det inte kom från någon de kände. Dessutom ökar risken för att ungdomar utsätts för eller
begår brott om de är berusade. Prata med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att du förväntar dig att de inte köper ut. Det här gäller självklart också tobak- och nikotinprodukter.

Föregå med gott exempel!

Var tydlig med din inställning till alkohol och vad du förväntar dig av din ungdom. Du är en förebild för dina barn.

Hjälp till att säga nej!

Många ungdomar dricker alkohol eller tar andra berusningsmedel på grund av grupptryck, och de kan ha svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Berätta för ungdomen att det är okej att säga nej trots att andra säger ja och att det inte är ok att tjata på någon annan om att dricka eller testa andra berusningsmedel.

Engagera dig i din ungdoms planer!

Prata med din ungdom om vilka de ska träffa och var de ska vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute. Prata ihop dig med andra föräldrar och var tillgänglig hemma eller via telefon.

Var ute!

Ta en extra runda med hunden eller en promenad med grannen när ungdomar är ute. Gå förbi där ungdomar brukar vistas eller börja nattvandra tillsammans med andra föräldrar. Ju fler vuxna vi är som syns ute, desto lugnare blir det.

Boffning, vitt snus och e-cigaretter

Förutom alkohol och narkotika, så kan barn fara illa av att boffa torrshampoo eller lustgas för att bli berusade. Att boffa kan vara förenat med livsfara. Vitt nikotinsnus eller e-cigaretter (så kallade vejps) ökar bland ungdomar i hela Sverige. Nikotinet skapar ett beroende och risken är att man även vill testa andra skadliga till olagliga produkter.

Tips på bra hemsidor

fullkoll.nu

tonarsparloren.se

drugsmart.se

Gängsnacket – varnings-signaler till gängkriminalitet

jarfalla.se/foralder

Frågor eller funderingar? Vi finns för dig!

Mini Maria

Om du har funderingar kring alkohol, droger eller spel om pengar kan du få hjälp och stöd hos Mini-Maria. Vi finns för ungdomar mellan 13-20 år och dig som förälder eller anhörig. Ring oss innan problemen blir för stora. Vi tar din oro på allvar.

Kontakta oss för information, rådgivning eller tidsbokning via telefon eller mejl.
Rådgivning och tidsbokning:
Telefon: 08-580 291 83.
E-post: ungdomsteamet@jarfalla.se

Föräldramottagningen - för dig med barn 6-20 år

På föräldramottagningen får du råd och stöd kring att vara förälder. Du kan komma enskilt och prata med oss eller så kan hela familjen följa med. Vi kan till exempel prata om relationer och konflikter i familjen, svårigheter med att vara förälder eller problem i skolan eller på fritiden.

Om du vill komma i kontakt med Föräldramottagningen maila eller ring oss.
Telefon: 08-580 290 63.
Telefontider: tisdagar kl. 08.30–09.30 och onsdagar kl. 12.30–13.30.
E-post: foraldramottagningen@jarfalla.se

 

Fältarbetarna

Fältarbetarna i Järfälla finns ute i kommunen på dagar och kvällar för att möta barn och unga mellan 10-20 år. Du känner igen oss på vita luvtröjor och gröna t-shirts med texten FÄLTARE på ryggen. Vi jobbar uppsökande och förebyggande. Vårt mål är att alla barn och ungdomar ska få möjligheten till en så trygg och bra uppväxt som möjligt.

Ni kan möta oss på de ställen där ungdomar vistas; så som fritidsgårdar, skolor, gator och torg. Vi jobbar på socialtjänsten och samarbetar med skola, polis, kyrkan, olika föreningar med flera.

Du når oss på vårt gemensamma fältnummer 08-580 284 11.
Vi finns också på Instagram: @faltarnajarfalla

Polisen i Järfälla

Vid pågående brott och akuta händelser - ring 112.
För icke-akuta ärenden - ring 114 14.

Polisen tar gärna emot tips från allmänheten om personer som säljer alkohol till ungdomar. Tips kan lämnas via 114 14 eller via www.polisen.se.

Vi finns också på Instagram: @polisen_jarfalla

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.