Hur ser din vattenberedskap ut?

Det frågar kommunen dig som Järfällabo under Beredskapsveckan 23–29 september. Temaveckan leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med syfte att öka beredskapen hos invånarna. Det nationella temat 2024 är Sätt igång! och i Järfälla fokuserar vi på vatten.

I kommunens digitala kanaler och på affischer ställs frågan, vad gör du om vardagen förändras? Syftet är skapa insikt om att en kris, eller i värsta fall krig, kan leda till att de bekvämligheter du är van vid inte längre fungerar, till exempel att det inte kommer något vatten ur kranen.

– Även om kommunen har en robust vattenförsörjning vill vi väcka Järfällabornas tankar om att ett avbrott i vattenförsörjningen kan förändra vardagen. Hur ska jag laga mat? Hur får mitt husdjur vatten? Hur tvättar vi oss? Situationer som är viktiga att tänka igenom och skaffa en beredskap för innan en kris, säger Erik Olsson, beredskapssamordnare i Järfälla kommun.

I kris, eller i värsta fall krig, kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Därför behöver man ha en beredskap hemma för att klara sig själv i en vecka, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Hemberedskap är enkelt

Undersökningar visar att de senaste årens försämrade omvärldsläge har fått fler att reflektera över sin hemberedskap. Samtidigt är det fortfarande många hushåll som inte har omsatt tanke i handling och skaffat det som behövs för att klara vatten, mat, värme och kommunikation i kris.

– Men det behöver inte vara krångligt. Att till exempel fylla en pet-flaska med kranvatten till två tredjedelar och lägga i frysen är ett bra första steg för att ordna vatten i sin hemberedskap, och sen har du satt igång! säger Erik Olsson.

Föreläsare och Frivilliga resursgruppen inspirerar

För att inspirera till handling anordnar Järfälla kommun även flera föreläsningar om hemberedskap under Beredskapsveckan. Bland annat i Huset på höjden i Jakobsberg, den 27 september, och i samarbete med Järfällahus på mötesplatsen T8 i Kallhäll, den 23 september.

Dessutom är Frivilliga resursgruppen Järfälla (FRG) på plats i olika delar av kommunen. De svarar då på frågor om hur man fyller, förvarar och vid kris använder vatten på dunk eller flaska – och även ordnar med andra delar i sin krislåda.

Sök på Beredskapsveckan på upplevjarfalla.se för att hitta aktiviteter som är öppna för allmänheten.

Evenemang på Upplevjarfalla.se

Måltidsverksamheter övar att laga mat vid vattenavbrott

Under veckan kommer kommunala verksamheter öva. I förskolor, grundskolor, i gymnasieskolan och inom äldreomsorgen testar kökspersonal sin förmåga att laga mat med det vatten som finns i beredskap i dunkar eller utan vatten. Det är en viktig aktivitet för att säkerställa att måltidsverksamheterna i kommunen ska fungera även vid ett avbrott i dricksvattenförsörjningen.

I Järfällas förskolor, skolor och på gymnasiet genomförs även en rad olika aktiviteter på temat vatten och beredskap inom ramen för undervisningen.

Lär dig mer om hemberedskap

Här kan du läsa mer om vad som händer i Järfälla under Beredskapsveckan.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.