Gå direkt till sidans innehåll

2020-04-14

Inget traditionellt studentfirande i länets kommunala gymnasieskolor

De kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län samt Håbo kommun ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring, stora samlingar på skolgården och flakåkning i skolornas regi. Det är följden av ett gemensamt beslut som utbildningscheferna i länet har fattat.

Bakgrunden är att gymnasieskolorna bedömer att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för smittspridning av Covid-19. Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna haft distansundervisning i syfte att minska smittspridningen i samhället. Utöver det finns rekommendationer om att minimera sociala kontakter och förbud mot folksamlingar över 50 personer.

Det gemensamma beslutet har fattats av alla kommuner som ingår i den regionala gymnasieregionen och omfattar både kommunala gymnasieskolor och gymnasiesärskolor.

- En gemensam hållning i regionen är viktig då vi har varandras elever, säger Carina Karlsson, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör i Järfälla kommun.
- Hur tråkigt det än är för årets studenter, så finns tyvärr ingen möjlighet att arrangera ett traditionellt studentfirande och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är ett smärtsamt beslut för alla ansvariga att ta men vi ser ingen annan utväg i dagsläget.

Om det trots detta går att ordna någon alternativ form av avslutningsceremoni, till exempel digital mösspåtagning eller betygsutdelning i betydligt mindre grupper är något skolledningen på Järfälla gymnasium ska diskutera tillsammans med elevrådet.

- Den här perioden utgör en viktig del i elevernas liv och är ett avstamp till det som tar vid efter 12 års studier. Ceremonier är viktiga. Att ta bort något så stort blir svårt att ersätta. Nu behöver vi tid tillsammans med elevrådet för att ringa in hur ett värdigt uppmärksammande av de blivande studenterna kan organiseras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och den nya situation vi alla behöver hantera, säger Mariella Augustsson rektor på Järfälla gymnasium.

Upp