Innehåll

Järfälla är länets bästa friluftskommun

Man promenerar vid fälten runt Säby gård.

En höstpromenad i Säby - ett av många friluftsalternativ i Järfälla.

Ett medvetet arbete med att utveckla och underlätta för friluftsliv har gett resultat och Järfälla är nu bäst bland kommunerna i Stockholms län.

Järfälla kommun har genom åren på olika sätt värnat natur- och kulturmiljö och friluftslivsvärden, bland annat genom att skapa naturreservat. Aktiv skötsel av natur- och kulturlandskap samt utveckling av olika anläggningar för friluftsliv har bidragit till att såväl kommuninvånare som besökare vistas allt mer i Järfällas naturområden.

– Det här gör mig stolt och glad. Grunden för en god livskvalitet i en boendemiljö tror vi är närhet till naturen och dess rekreationsmöjligheter som bidrar till ökad välmående och god folkhälsa. Vi har medvetet harmoniserat vår stadsutveckling med att öppna, sköta om och tillgängliggöra våra grönområden för att gagna friluftslivet, säger Aphram Melki (C), kommunalråd med ansvar för miljö och social hållbarhet.

Några exempel på åtgärder som bidragit till att fler lockas ut i naturen:

  • Utegym. Senaste tillskottet är det nya gymet på skidbacken Brukets topp.
  • Cykelparker
  • Utflyktslekparker
  • Grillplatser
  • Cykel- och vandringsleder
  • Skogsvård
  • Konstsnöspår vid Bruket
  • Cykelutmaningstävling
  • Naturkarta
  • Informationsinsatser för att locka folk ut i Järfällas natur.

Om priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I undersökningen 2022 fick Järfälla 29,5 poäng (2021 var resultatet 26,5) av 32 möjliga och placerar sig på plats 26 i landet, men är alltså bäst av Stockholmskommunerna.

Läs mer via vår samlingssida för friluftsliv och fritid

Upplev Järfälla

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp