Innehåll

Järfälla är Sveriges fjärde bästa miljökommun

Järfälla kommuns miljöarbete fortsätter att visa resultat. Enligt tidningen Aktuell Hållbarhet är Järfälla nu Sveriges fjärde bästa miljökommun och bäst av alla i Stockholmsregionen.

Aktuell Hållbarhet sammanställer varje år en lista över Sveriges miljöbästa kommuner. I årets ranking får Järfälla sin hittills högsta placering och hamnar nu på fjärde plats av 290 kommuner i Sverige, högst av alla kommuner i Stockholm.

- Vi har höga ambitioner i Järfälla och det mycket glädjande att Järfälla nu rankas som bästa Stockholmskommun och fjärde bästa miljökommun i Sverige. I Järfälla arbetar vi aktivt inom ett stort antal områden för att snabba på omställningen och bland annat har vi genom vårt deltagande i Viable Cities och att vi har signerat Klimatkontrakt 2030, Europas första klimatkontrakt, tagit täten i klimatomställningen, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Rankningen baseras Aktuell Hållbarhets årliga kommunenkät samt aktuell data från 10 andra källor, bland annat statistik från Vattenmyndigheten, SCB, Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige. Även i år ingår också nyckeltal om klimatdata.

- Jag är väldigt glad över resultatet och ser det som ett kvitto på att vi fokuserar på rätt saker, vid rätt tidpunkt och det ger verkliga resultat. I Järfälla prioriterar vi miljöfrågan och har särskilt fokus på förbättrad vattenkvalitet, minskade klimatutsläpp, minskad spridning av miljögifter och stärkt biologisk mångfald. Vi arbetar både systematiskt och målmedvetet med dessa frågor, säger Aphram Melki ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet.

Mer om kommunrankingen

  • Kommunrakningen Miljöbästa kommun har tagits fram av Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern, Klimatsekretariatet och New Republic.
  • Kommunrankningen baseras på en enkät som skickats ut till alla Sveriges 290 kommuner, samt på data från ett flertal offentliga källor.
  • Läs mer på www.aktuellhallbarhet.se

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp