Innehåll

Järfälla barnhearing 20 år!

Barnhearingen, en del av kommunens demokratiarbete, blir i år 20 år och det uppmärksammas bland annat med en pop up-utställning på Vasaplatsen 11.

En frågestund som går till så att kommunen bjuder in barn för samtal och möte med förtroendevalda i kommunen. Utställningen visar barnteckningar som berättar om ”Mitt Järfälla”. Den pågår från och med nu fram till den 8 december. Barnteckningarna ställs ut för att uppmärksamma barnkonventionens dag den 20 november samt barns rätt till yttrandefrihet. Teckningarna har samlats in under sommaren då unga sommarjobbare arbetade med att rita med barn under namnet Barnens Järfälla – Mitt Järfälla. Barnen fick då rita saker som de uppskattar och gillar med Järfälla.

Barnhearingen är en del av kommunens demokratiarbete

I 20 år har Järfälla kommun bjudit in barn för samtal och möte med förtroendevalda i kommunen.
I mitten av november blir barn i åldersgruppen 6 till 12 år från Järfällas skolor inbjudna in till Järfällas kommunhus.

– Barns rätt till delaktighet och yttrandefrihet regleras i barnkonventionens artikel 12 och 13. Barnhearingen är ett sätt att ge barn utrymme och plats att prata om saker som berör dem, berättar Jenny Johansson Berggren, barnrättsstrateg på demokratienheten i Järfälla kommun.

Teman som diskuteras i år är:

  • Skolmåltider
  • Fritid och aktiviteter på och utanför skolan
  • Framtidens Järfälla, barns syn på Järfällas utveckling
  • Barnens frågor till politiker
  • Barns syn på delaktighet

Så går barnhearingen till

– Frågestunden går till så att barnen inför barnhearingen ges möjlighet att lyfta vad de vill prata om. De skickar in sina frågor till politiker och tjänstepersoner i Järfälla kommun. Under själva barnhearingen delas deltagande barn in i grupper och barnens frågor har sedan tematiserats. Varje utvalt tema får ett eget temarum. Totalt är det fem temarum. Barnen får sedan besöka alla rum och prata om temat i cirka 20 minuter. Barnhearingen genomförs i Järfälla kommunhus, totalt deltar strax över 60 barn, berättar Jenny Johansson Berggren.

Två tjejer utomhus vid utställning av bilder.

Jessika Karreskog, enhetschef för demokratiutveckling i Järfälla kommun, och Jenny Johansson Berggren, barnrättsstrateg, arbetar båda med Järfällas barnhearing.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp