Innehåll

Järfälla blir stor knutpunkt för kollektivtrafik

Vid Barkarby station pågår just nu unika satsningar på att bygga ut kollektivtrafiken. Om några år, 2026, kommer Järfälla och Barkarby att vara en stor och viktig knutpunkt i regionen och binda samman Stockholm och Mälardalen. Tunnelbana, buss, pendeltåg, regionaltåg och fjärrtåg finns då i direkt anslutning till varandra.

Så här kan området vid den nya knutpunkten för kollektivtrafik i Barkarby se ut. Till vänster i bild ligger den nya bussterminalen. Till höger i bild är perrongen för pendeltåg och de nya plattformarna för regionaltåg och fjärrtåg. Rakt fram ser vi den nya stationsbyggnaden. Runt knutpunkten byggs ny stadsmiljö med kontor, bostäder, handel, service och lokaler för idrott, hälsa och kultur. (Visionsbild: White Arkitekter)

Vid norra änden av perrongen i Barkarby byggs Barkarby station ut till en stor och viktig knutpunkt för kollektivtrafikresenärer. Samtidigt byggs Veddestabron som beräknas klar för trafik sommaren 2022.

2026 kommer du direkt från Veddestabron att kunna kliva rätt in i en helt ny stationsbyggnad och ta tunnelbanan, bussen, pendeltåget, regionaltåget eller fjärrtåget för att åka till jobbet eller hälsa på vänner och bekanta.

Det här bygger vi fram till 2026

  • Veddestabron. Beräknas klar för trafik sommaren 2022.
  • Tunnelbana till Barkarby.
  • Ny bussterminal och hållplatser.
  • Ny stationsbyggnad vid norra änden av nuvarande pendeltågsperrong.
  • Nya plattformar för regional- och fjärrtåg.

Pendeltågsstationen ska vara kvar

Nuvarande Barkarby pendeltågsstation med perrong ska vara kvar. Med en promenad på några minuter kommer du enkelt att nå övriga färdmedel i den andra änden av perrongen.

Ökat behov av kollektivtrafik när Stockholm växer

Den nya knutpunkten för kollektivtrafik i Barkarby byggs gemensamt av Trafikverket, Region Stockholm och Järfälla kommun. Satsningen görs för att möta ett ökat behov av kollektivtrafik när Stockholmsregionen växer. I anslutning till Barkarby station ska Veddesta södra industriområde förvandlas till stadsmiljö med kontor, bostäder, handel, service och lokaler för idrott, hälsa och kultur.

Förberedelser för knutpunkten i Barkarby har pågått under flera år och nu går vi in i ett mer intensivt skede av byggande.

Det här händer under våren och sommaren 2021

  • Riddermark bil flyttar till Kontovägen 5 i början av mars. Deras nuvarande byggnad rivs för att så småningom ge plats för den nya knutpunkten och stadsmiljö.
  • Veddestabron: Vägbanan gjuts uppe på bron.
  • En del av Veddestavägen stängs av och leds om i slutet av sommaren.
  • Tunnelbanan: Arbeten pågår med plattformsrum, uppställningsspår och biljetthall med schakt för rulltrappa samt två tunnelbaneuppgångar, en vid stationen och en i Veddesta.

Vid norra änden av perrongen i Barkarby byggs Barkarby station ut till en stor och viktig knutpunkt för kollektivtrafikresenärer. Samtidigt byggs Veddestabron som beräknas klar för trafik sommaren 2022. 2026 kommer du direkt från Veddestabron att kunna kliva rätt in i en helt ny stationsbyggnad och ta tunnelbanan, bussen, pendeltåget, regionaltåget eller fjärrtåget till/från Barkarby station för att åka till jobbet eller hälsa på vänner och bekanta. Runt knutpunkten byggs också ny stadsmiljö med kontor, bostäder, handel, service och lokaler för idrott, hälsa och kultur. (Visionsbild: AIX Arkitekter)

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp