Gå direkt till sidans innehåll

2020-05-07

Järfälla gymnasium i samarbete med Saab och Silex Microsystems

Järfälla gymnasium inleder samarbete med företagen Saab och Silex Microsystems, som båda har verksamhet i Järfälla. Från augusti 2020 kommer elever på Teknikprogrammet att få lära känna två kraftfulla företag inom högteknologi.

 Med gångavstånd från Järfälla gymnasium ligger Saabs anläggning. Saab är ett internationellt högteknologiskt försvars- och säkerhetsföretag och i Järfälla finns runt 1 700 medarbetare, varav de flesta är ingenjörer. Strax bredvid finns expansiva Silex Microsytems, med sin spetskompetens inom sensorer, MEMS, och förmågan att kunna realisera kunders smarta idéer med sin know-how i högteknologisk miljö.

Samarbetet mellan gymnasium och teknikföretag, kommer inledningsvis bestå av studiebesök för eleverna vid Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium.

– Vi ser positivt på samarbetet med Järfälla gymnasium. Vi vill gärna bidra till ett stort teknikintresse hos unga idag, eftersom vi kommer att behöva deras kompetens i framtiden, säger Camilla Trollsås, HR-chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Både Saab och Silex Microsystems ser ett stort behov av att i framtiden kunna rekrytera duktiga medarbetare med olika kompetenser inom flera olika tekniska områden. För att detta ska bli möjligt, behöver fler ungdomar bli intresserade av grundläggande teknik och naturvetenskap, och våga satsa på en utbildning inom den tekniska sektorn. Genom ett samarbete med Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium hoppas man kunna bidra till detta och samtidigt ge eleverna en inblick i vad deras nuvarande studieval kan leda till i framtiden.

– Den här modellen ger stora möjligheter och innebär win-win-win för alla parter; företag, skola och studenter. Jag hoppas att den går att utveckla med flera företag och flera branscher framöver, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Järfälla Näringsliv AB som tagit initiativ till samarbetet.

Upp