Gå direkt till sidans innehåll

Järfälla kommun upphandlar tjänst för avhoppare

Som första kommun i Sverige har Järfälla kommun gjort en upphandling kring avhopparverksamhet. De människor som vill lämna ett kriminellt liv och har skyddsbehov ska kunna göra det på ett säkert sätt.

–Vi utökar vårt viktiga arbete så att fler människor kan lämna en kriminell livsstil. Avhopparverksamheten har visat sig vara ett effektivt sätt att se till så att dessa individer inte återfaller i brottslighet, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden.

Socialnämnden i Järfälla har de senaste åren uppmärksammat att personer som vill hoppa av kriminell verksamhet - och som har skyddsbehov - har ökat. Detta är ett nytt behov, en ny typ av fråga och det möter nu kommunen upp.

Samarbete med polisen

Socialtjänsten stöttar dem som är beredda att ta steget att lämna grov kriminalitet bakom sig, och samarbetar alltid med BOPS, polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet i dessa ärenden.

­-Järfälla är en kommun som ligger i framkant, vi är förutseende och vi vet att det här är ett område som vi behöver vara med på, säger Dan Engstrand.

Socialförvaltningen har på uppdrag av socialnämnden granskat behovet och menar i en rapport att upphandling av tjänster för avhoppare är en viktig insats, bland flera andra aktiviteter.

Upphandlingen har genomförts i samverkan med Upplands-Bro kommun för att säkerställa att krav och verksamhetens innehåll ska överensstämma med avhopparnas behov. Kärnan är att först och främst se den enskildes behov.

År 2020 har socialtjänsten haft två fall där skyddsbehov varit aktuellt för avhoppare.

Definition av avhoppare

Polismyndighetens definition av en avhoppare är en person som väljer att lämna en kriminell gruppering, nätverk eller organiserad brottslighet och som därför riskerar att bestraffas för sitt utträde och därmed har en latent eller konkret hotbild kopplad till sig.

Kriterier och villkor är att personen är minst 18 år, är motiverad att lämna, har ett skyddsbehov samt lämnar samtycke till informationsutbyte.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp