Innehåll

Järfälla vinner internationell arkitekturtävling för barn

Barn ritar, pappersmodell av hus

Järfälla kultur-, demokrati- och fritidsförvaltning har vunnit Golden Cubes Awards, ett internationellt pris för goda insatser när det gäller barn och arkitektur.

Priset utlyses vart tredje år och arrangeras av det internationella nätverket UIA Architecture & Children Work Programme. Utmärkelsen är till för att hedra personer, skolor och institutioner som arbetar med barn och arkitektur - att barn och unga får lära sig mer om vår bebyggda miljö. Sveriges Arkitekter ansvarar för Golden Cubes Awards i Sverige och utser den jury som nominerar de svenska förslagen som kommer in.

– Jag känner stolthet och glädje att Järfälla har vunnit, säger Agneta Danielsson kulturchef på Järfälla kultur. Det är extra kul att det handlar om verksamhet för barn och unga.

Kojbyggarkollo och arkitekturkurser i skolan

Totalt har 25 länder deltagit. Priset delas ut digitalt i juli i år från Brasilien. Järfälla kommer att presentera projektet på ett internationellt webbinarium. Järfälla kultur har arbetat brett med barn och arkitektur från 2017 med flera aktiviteter. Bland annat med kojbyggarkollo och arkitekturkurser i skolan och på fritiden.
Med bidrag från Konstrådet och från lokala sponsorer och i samarbete med ArkDes.

– Det är mycket glädjande att vår förvaltning har fått det här priset. Järfälla kultur har byggt upp ett fint och långsiktigt arbete med pedagogik för barn inom arkitekturområdet, säger Torsten Friberg, Kultur-, demokrati- och fritidsnämndens ordförande.

Järfällas bidrag

Bidraget Järfälla vann med heter ”En expanderande stad”.
Jurys kommentar:
”Ett ambitiöst projekt som förbinder skolbarn, arkitekter, planerare och kommunen i ett snabbt växande förortsområde. Genom interaktiva och praktiska aktiviteter får barnen möjlighet att förstå och delta i stadens utveckling. Med hjälp av kommunen kan projektet implementeras i både skolan och fritiden. ”

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp