Innehåll

Jobbmatchning – en väg in på arbets­marknaden

Medarbetare på Dollarstore

Jenny Wäfors Sjögren och Caro Rostami på Dollarstore

Butikschef Jenny Wäfors Sjögren på DollarStore i Barkarby har ett nära samarbete med arbetsmarknadsenheten inom Järfälla kommun, och är väldigt nöjd med kommunens arbete.

På kommunens arbetsmarknadsenhet (AME) hjälper arbetsmarknadskonsulter, arbetsterapeuter och coacher till med jobbmatchning och arbetsprövning för unga och vuxna som är i behov av hjälp och stöd. I samverkan med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och socialförvaltningens individ- och familjeomsorg arbetar enheten med att matcha arbetssökande med arbetsgivare i kommunen. Målsättning är att så många som möjligt ska bli självförsörjande.

– Vi har sedan länge haft ett välfungerande samarbete och är väldigt glada och nöjda över kommunens arbete och service. Flertalet personer som tagits emot är idag fast anställda i någon av våra butiker i Stockholm, berättar Jenny Wäfors Sjögren, butikschef på DollarStore.

Finessen är att matcha behov och kompetens

Caro Rostami är arbetsmarknadskonsulent på AME och arbetar med att få ut personer i arbete. Caro och hans kollegor kartlägger varje arbetssökandes kompetens, intressen och önskemål för att på bästa sätt kunna matcha med lämplig arbetsgivare.

Ett exempel på en lyckad jobbmatchning är Rasha Sarkis som arbetat på DollarStore sedan maj 2020. Hon berättar att hon fick bra stöd och hjälp av Caro Rostami som, utifrån hennes behov och intressen, hittade en plats på DollarStore genom nystartsjobb - en anställningsform med ekonomiskt stöd från arbetsförmedlingen. Under december 2020 övergick nystartsjobbet till en visstidsanställning där DollarStore står för hela lönen.

– Jag trivs väldigt bra med miljön och personerna här, de har varit väldigt välkomnande. I början plockade jag upp varor i butiken och har med tiden utvecklats och även lärt mig kassan, något jag tycker är väligt roligt. Jag hoppas på att få fortsätta efter visstidsanställningen då jag verkligen trivs här, berättar Rasha Sarkis.

Nöjd butikschef uppskattar samarbetet

Jenny Wäfors Sjögren butikschef på DollarStore tycker att samarbetet med arbetsmarknadsenheten fungerar väldigt bra.

– Vi brukar ta emot arbetssökande som antingen gör praktik eller har nystartsjobb. Den arbetssökande får en god utbildning om hur det är att arbeta på DollarStore, för att lättare kunna söka jobb på några av våra andra butiker om man inte blir anställd hos just oss. Är vi nöjda med personen som mottagits och har utrymme, övergår praktiken eller nystartsjobbet till en fast anställning efter utbildningstiden, säger Jenny Wäfors Sjögren.

Att ta emot en praktikant eller nystartsjobb

En viktig del i arbetet som arbetsmarknadskonsulent är att hela tiden hålla sig uppdaterad. Caro Rostami ringer ofta runt till företagen som idag samarbetar med kommunen för att hålla koll på det aktuella behovet samtidigt som han letar efter fler arbetsgivare som kan tänkas bli samarbetspartners.

– Vi är även noga med att kolla upp att de företag vi samarbetar med är seriösa och inte utnyttjar de anställda, berättar Caro Rostami.

Under praktik och utbildningsperioderna finns konsulenterna med som stöd för arbetsgivarna.

– Ibland kan det vara så att vissa personer inte lever upp till förväntningarna eller missköter sig på något sätt. Då har vi ett bra stöd av arbetsmarknadskonsulenterna som bär huvudansvaret att lösa det med personen i fråga, vilket är skönt, menar Jenny Wäfors Sjögren.

Har du företag i Järfälla? Hjälp oss att skapa fler jobbmöjligheter!

Läs mer om Arbetsmarknadsenheten och om hur du blir en samarbetspartner.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp