Innehåll

Klimatsmart stadskvarter mitt emot nya tunnelbanan i Barkarbystaden

Järfälla kommun och Resona Utveckling AB tecknar avtal för ett stadskvarter med lägenheter, co-living, co-working och ett urbant utbud av restauranger mitt emot den kommande tunnelbanan i expansiva Barkarbystaden.

Resona investerar för första gången i Barkarby och utvecklar ett kvarter som kommer att bidra till ett livskraftigt, hållbart och sprudlande stadsliv vid Barkarbystadens framtida tunnelbanestation. Kvarteret om totalt 27 000 kvm kommer att innehålla

 • 381 bostadsrätter om 1-2 rum och kök
 • 14 colive-bostäder med 134 bostadsrum
 • kontor och co-working om 4 400 kvm
 • 21 studiolägenheter för arbete och boende
 • lokaler för restauranger och butiker om 2 200 kvm

– Det här är ett viktigt kvarter i ett mycket centralt och attraktivt läge mitt emot Barkarbystadens framtida tunnelbanestation. Jag ser fram emot att se Resonas kvarter växa fram med moderna bostäder och arbetsplatser, restauranger, caféer och butiker som kommer att förgylla stadslivet för de som bor, lever och arbetar i Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Phil's Burger öppnar 2024

Phil's Burger är en av restaurangerna som öppnar i kvarteret i början av 2024.

– Vi på Phil’s Burger ser verkligen fram emot att öppna upp en av våra restauranger i Barkarby och kunna erbjuda en ny stadsdel våra fantastiska burgare i en trevlig atmosfär och med riktigt bra service. Vi är mycket noggranna i valet av nya lägen och glädjande passar Barkarby perfekt in i vår expansionsplan både lägesmässigt men också samarbetsmässigt med Resona, säger Charles Wade, VD på Phil's Burger.

Colive morgondagens boende

I de 134 bostäderna i colive-delen kommer hyresgästerna att ha sitt eget privata rum med egen toalett och dusch. De delar på sociala umgängesytor och kök i varje delningslägenhet. Därutöver har hyresgästerna full tillgång till gemensamma ytor, bland annat en stor utomhusterrass, gemensamma balkonger och arbetsytor.

– Våra hyresgäster efterfrågar bostäder på centrala platser och med närhet till spårbunden kommunikation. Projektet i Barkarbystaden har ett mycket attraktivt och centralt läge mitt emot den framtida tunnelbanestationen som tar dig direkt till city. Det känns otroligt roligt att vi fått till detta projekt med Resona, och att de förstår den stora efterfrågan som finns på sociala bostäder som unga vuxna har råd att bo i, säger Katarina Liljestam Beyer, COO/Co-founder COLIVE AB.

Klimatsmart kvarter

Resona vill skapa hållbara och moderna bostäder och arbetsplatser, som både håller nu och många år framöver. Resonas kvarter kommer att sträva efter ett minskat klimatavtryck:

 • delade ytor och funktioner i både colive-och cowork-delen är en effektiv klimatåtgärd som leder till minskad klimatpåverkan per person.
 • klimatkalkyl kommer att göras i tidigt skede och användas för att välja så klimatsmarta lösningar och material som möjligt.
 • bostadshusen får solceller och grönt tak.
 • fastigheterna värms upp med bergvärme.
 • boende får möjlighet att följa sin egen energianvändning.
 • i garaget finns en smart mobilitetspool med elbilar, cyklar, lådcyklar och en cykelverkstad för att förenkla vardagen för kvarterets boende och besökare.
 • grönskande innergård med utegym och parkkänsla gör att boende kan vara fysiskt aktiva på hemmaplan.

– Järfälla kommun delar vår passion för innovation och hållbarhet och vi tycker det är spännande att vi nu etablerar oss i Barkarbystaden. Vi ser fram emot att om bara två år kunna slå upp portarna till framtidens kvarter, säger Fredrik Bele, vd på Resona.

Byggstart planeras till slutet av 2021 och planerad första inflyttning är under 2023.

Läs mer om kvartert på Resonas webbplats

Om avtalet

Beslut om godkännande av överenskommelse med Resona Utveckling AB om exploatering och överlåtelse av mark för del av fastigheten Barkarby 2:2 inom Barkarbystaden IV, kvarter 11 togs av kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 18 oktober.

Co-working-delen i kvarteret i korsningen mellan Barkarbyvägen och Flygfältsvägen.

Co-working-delen i kvarteret skapar en tydlig stadsbild i korsningen mellan Barkarbyvägen och Flygfältsvägen. (Visionsbild: DinellJohansson)

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp