Innehåll

Kulturhistoria längs spåret

Nu lanserar Stockholms läns museum nytt innehåll i guiden Kulturhistoria längs spåret, som finns i mobilappen Upptäck historien. I den uppdaterade versionen finns Järfällas tågstationer: Kallhäll, Jakobsberg och Barkarby med.

Mobilappen Upptäck historien innehåller nu ytterligare åtta tågstationer som går norrut. Det är Kallhäll, Jakobsberg och Barkarby som sträcker sig längs Mälarbanan och Täby centrum, Täby kyrkby, Vallentuna, Frösunda och Kårsta som går längs Roslagsbanan.

Från landsbygd till tätort

Med Kulturhistoria längs spåret förflyttas du mentalt med tåget och upptäcker på så sätt länets historia. Guiden stannar till vid olika stationer och du får på färden veta hur platsen såg ut före, under och efter tågets inträde. Tågspårens linjer används främst för att illustrera hur Stockholms utkanter har formats från landsbygd och villasamhälle, till dagens tätort. I guiden kan du besöka runstenar, medeltida kyrkor och tidiga industrier. Du får även lära känna personer som var med och formade norra Stockholm för hundra år sedan.

— För Järfällas del är Kulturhistoria längs spåret en extra möjlighet att nå ut med våra kulturhistoriska appar till fler i länet genom det regionala samarbetet med länsmuseet och andra kommuner, säger Agneta Danielsson, kulturchef i Järfälla.

Se Järfällas historiska appar, kulturpromenader med guidning

Om appen Upptäck historien

— Kulturhistoria längs spåret är en väldigt uppskattad guide i appen Upptäck historien. Det är roligt att Vallentuna, Täby och Järfälla kommun nu vill vara med. På så sätt blir bilden av kulturhistorien längs spåret mer komplett då även de norra stationssamhällena finns med i appen, säger Daniel Sahlén som är projektledare för appen och arkeolog på Stockholms läns museum.

Stockholms läns historia

Upptäck Stockholms läns spännande historia och besök platserna som format vår region. Många av länets historiska platser är öppna och tillgängliga för alla. Ta med dig appen Upptäck historien och lär dig mer om historien ute på plats.

Här hittar du appen Upptäck historien

Hämta appen på Google Play

Hämta appen på App Store

Jakobsbergs station svart-vitbild

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp