Lokalsamhället och kommunerna krokar arm mot det grova våldet – lyckad nätverksträff

Panelsamtal där deltagarna står framför en samling människor som sitter och lyssnar. Ett bildspel visas på stor skäm i bakgrunden.

Lokalsamhällets goda krafter behövs i Järfällas och Upplands-Bros gemensamma arbete för att stoppa det grova våldet. Det stod klart när nätverket kring GVI (Gruppvåldsintervention) träffades för att få en lägesbild och samverka kring hur lokala föreningar, trossamfund, företagare och engagerade invånare kan hjälpa till.

GVI är en strategi för att minska grovt våld i ett område eller stadsdel och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle. Personer som vill förändra sin kriminella livsstil erbjuds hjälp och stöd till ett nytt liv.

– Att kraftfullt bekämpa gängkriminalitet och stoppa grov brottslighet är en av vår tids viktigaste frågor. För att göra detta krävs att vi arbetar långsiktigt och strategiskt. Det handlar om samverkan med exempelvis polisen, skolan, näringslivet och föreningslivet för att ytterst så krävs det också att vi kan motverka och stoppa nyrekryteringen av barn och unga in i gängkriminalitet, säger Emma Feldman (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Lokalsamhället är en viktig samverkanspart och nätverksträffarna fungerar som ett viktigt forum för dialog och nya idéer.

– För att stoppa den grova brottsligheten krävs att hela samhället, från polis till lokalsamhälle, sluter upp och agerar tillsammans. När vi hjälps åt kan vi nå både effektiva brottsbekämpande åtgärder och ett kraftfullt förebyggande arbete, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Fördjupat samarbete ger nya möjligheter

Kommunpolisen Magnus Nilsson deltog i nätverksträffen och gav en komplex men hoppfull bild av nuläget i kommunerna. Trots en tuff start på 2025 har perioderna utan några skjutningar blivit allt längre. Han konstaterade också att GVI-arbetet lett till ett fördjupat samarbete och större möjlighet att kunna söka upp och motivera personer att ta steget och lämna ett kriminellt liv. Parallellt med GVI pågår ett intensivt arbete med att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet.

– Vår högsta prioritet just nu är att motverka nyrekrytering av barn in i gängen. Här samverkar vi mycket med skolor, kommunerna och lokalsamhället. Vi informerar till exempel på föräldramöten om hur det kan gå till när unga kontaktas, säger Magnus Nilsson.

Med rätt kunskap blir det lättare att förstå vad det är man ser.

– En ungdom som har två mobiltelefoner, varför har han det? Ett gammalt slitet förråd, är det i själva verket en förvaringsplats för vapen? Det gäller att ha rätt glasögon på sig och våga slå larm så att vi snabbt kan koppla på rätt hjälp, säger Magnus.

En central tanke med GVI är att det ska finnas en väg in för den som vill lämna ett kriminellt liv. När man väl har bestämt sig ska samhällets samlade resurser finnas där. Hittills har polisen, kommunernas socialtjänster och Kriminalvården tillsammans genomfört över hundra enskilda möten med strategiskt viktiga personer som tillhör kriminella grupper. Syftet har varit att delge GVI:s budskap om att samhället inte tolererar våld, vilka konsekvenser fortsatta våldshandlingar kommer att få för personen och hela den grupp som personen tillhör samt den hjälp som finns för att bryta helt med det livet.

– Det är jobbigt att leva som kriminell och många kommer till en punkt när de inte orkar längre. När den motivationen är tillräckligt stark och personen går med på alla de kraven vi ställer, då finns det chans att vi lyckas vända någons liv, avslutar Magnus.

Lokalsamhällets viktiga roll

Lokala aktörer som är en del av GVI-nätverket ska, utöver att de ställer sig bakom GVI-budskapet och arbetet i stort, även ha ett engagemang för målgruppen som erbjuds hjälp. Genom att delta vid nätverksträffar och sprida information om GVI och vad det innebär kan den som engagerar sig bidra till en ökad kunskap i samhället om att det finns hjälp att få. Nätverket kan även komma med idéer och tankar kring hur arbetet kan utvecklas.

I ett panelsamtal i slutet av nätverksträffen deltog Rene Lobos, verksamhetsutvecklare, Libaan Warsame, grundare av Stoppa skjutningen, kommunpolisen Magnus Nilsson och Mattias Jarl från Upplands-Bro kommun, som ledde samtalet. Även Erol Tümen, uppsökare på avhopparenheten inom Huddinge kommun deltog.

– Alla goda krafter måste komma in! Vi är ofta väldigt bra på att beskriva problemen men det är också här vi hittar lösningen, till exempel vilka personer som behöver följa med polis och socialtjänst för att verkligen motivera en person att lämna det kriminella livet. Relationer och tillit till myndighetspersoner är jätteviktigt. Det är ingen lätt process att lämna men det finns hopp och vi behöver jobba tillsammans, säger han.

Stort engagemang i nätverket

Ett femtiotal personer från lokalsamhället deltog under nätverksträffen. Utöver personal från kommunernas grundskolor, gymnasium, fritidsgårdar, kultur- och fritidsverksamheter och bostadsbolag, fanns även representanter från Järfälla församling, Järfälla Rotary, Jakobsbergs folkhögskola, Nattvandrarna på Termovägen, Kungsängens IF, Kungsängens församling, Bro församling, Kvinnor för integration, Röda korset, Islamisk kulturförening, Civilförsvarsföreningen Upplands-Bro och engagerade företagare och kommuninvånare. På plats fanns även representanter från kommunernas socialtjänst, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Mer information om GVI i Järfälla

Här kan du läsa mer om arbetet med GVI i Järfälla och Upplands-Bro

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.