Innehåll

Markanvisningstävlingar i Barkarby - hållbar livsmiljö i fokus

Järfälla kommun bjuder in till markanvisningstävling för två hållbara stadskvarter med totalt 350 bostäder i ett utmärkt läge - granne med naturreservat och grundskola och en kort promenad från Sveatorget med Barkarbystadens framväxande tunnelbanestation och myllrande stadsliv.

Solrosor i Järfälla.

Till markanvisningstävlingarna och handlingarna

– De här två kvarteren som vi nu erbjuder ligger i ett av Stockholmsregionens mest intressanta och expansiva lägen och har stor potential med naturreservatet runt knuten, grundskola tvärs över gatan och stadsmiljö med liv och rörelse, bra kommunikationer, restauranger, handel och annan service på promenadavstånd, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarteren ska tillföra energi och dynamik till den stadsmiljö som växer fram i Barkarbystaden. Viktigt är att kvarteren bidrar till en hållbar livsmiljö där faktorer som NollCO2-certifierade byggnader, trähuskonstruktion, växthus på taket med odling för de boende och gröna väggar som en del av gestaltningen är meriterande.

 • Kvarter 10 omfattar 15 500 kvadratmeter BTA med möjlighet att bygga bostäder i form av bostadsrätter eller ägarlägenheter, lokaler för centrumverksamhet och kontor. Kvarteret ligger nära naturreservatet, mitt emot Ålstaskolan och 300 meter från den framväxande tunnelbanestationen i Barkarbystaden med bra kommunikationer. Kvarteret möter Majorstorget i väster med fin kvällssol och erbjuder därmed ett utmärkt läge för restaurang- och caféverksamhet.
 • Kvarter 13 omfattar 17 500 kvadratmeter BTA med möjlighet att bygga bostäder i form av bostadsrätter eller ägarlägenheter och lokaler för centrumverksamhet. Kvarteret ligger nära naturreservatet, mitt emot Ålstaskolan och 400 meter från den framväxande tunnelbanestationen i Barkarbystaden med bra kommunikationer. I väster möter kvarteret ett utbyggt område med radhus.

Expansiv utveckling

I området pågår utbyggnad och Järfälla kommun har avtal med flera byggaktörer som planerar, utvecklar och bygger tunnelbana, bostäder och livfull stadsmiljö med kontor, handel, restauranger, kaféer, service, vård och utbildning.

 • Region Stockholm bygger ut tunnelbanan med två stationer till Barkarbystaden och Barkarby. Trafikstart 2026.
 • Byggvesta bygger ett kvarter om 17 000 kvm med ägarlägenheter, hyresrätter och kommersiella lokaler.
 • Credentia, K2A och K2A Studenthus bygger ett kvarter med bostäder, studentbostäder, förskola och kommersiella lokaler i ett kvarter om 25 000 kvm.
 • JM bygger ett kvarter om 18 000 kvm med ägarlägenheter och lokaler för centrumverksamheter.
 • Sveaviken bygger ett kvarter om 25 000 kvm med bostadsrätter, studentbostäder, förskola och kommersiella lokaler. Sveaviken har också markanvisningsavtal för ett kvarter om 16 500 kvm med bostadsrätter/ägarlägenheter samt bokaler och lokaler för kommersiell verksamhet. Byggstart planeras till 2022.
 • Åke Sundvall investerar i Barkarbystaden för tredje gången och planerar för tre kvarter om totalt 73 500 kvm med bostäder, större dagligvarubutik, kontor för enmans- eller fåmansföretag, vård- och hälsoverksamheter, kommersiella lokaler och restaurangstråk. Byggstart planeras under Q1 2022.
 • Resona bygger ett kvarter om 27 000 kvm och planerar för kontor, co-working, kommersiella lokaler, restaurang, café, bostäder och co-living.
 • Ålstaskolan Peab bygger Ålstaskolan med förskola och F-6 på uppdrag av Järfälla kommun. Inflyttning under 2023.
 • Botrygg byggstartar under Q1 ett kvarter om 17 500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler.
 • Ikano Bostad har markanvisningsavtal om 18 500 kvm och planerar för bostadsrätter och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2022.
 • Selvaag Bostad har markanvisningsavtal för ett kvarter om 19 000 kvm och planerar för bostadsrätter utifrån konceptet Selvaag Pluss. Byggstart planeras till 2023.
 • Titania har markanvisningsavtal för ett kvarter om 24 000 kvm och planerar för lägenheter och stadsradhus upplåtna i form av bostadsrätter/ägarlägenheter, lokaler för handel, restaurang och en förskola. Byggstart planeras till 2023.
 • Wallenstam har markanvisningsavtal för ett kvarter om 22 500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2022.

Tid för markanvisningstävlingarna

Markanvisningstävlingen pågår mellan den 15 februari och 6 maj 2022. Detaljplanen för området, Barkarbystaden III, vann laga kraft den 16 januari 2019.

Beslut om markanvisningstävling Barkarbystaden III, kvarter 10 och 13, del av fastighet Barkarby 2:2 togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 7 februari 2022.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp