Gå direkt till sidans innehåll

Markanvisnings­tävling - stads­kvarter vid tunnel­banan i Barkarbystaden

Järfälla kommun bjuder in till markanvisningstävling för ett stadskvarter i Barkarbystaden vid den nya tunnelbanan. Kvarter 6 har ett strategiskt läge för bostäder, kommersiella lokaler och kontor. Målet är en attraktiv bebyggelse som bidrar till dynamisk och livfull stadsmiljö.

Markanvisningstävlingen avser kvarter 6, ett stadskvarter om 17 000 kvm BTA där det finns möjlighet att bygga:

 • bostäder i form av bostadsrätt eller äganderätt
 • lokaler för kontor
 • kommersiella lokaler i gatuplan

Läget mellan Barkarbystadens två tunnelbaneuppgångar och granne med ett centralt gångstråk erbjuder bra kommersiella möjligheter och utmärkta lägen för restaurang- och caféverksamheter.

– Nu erbjuder vi ett nytt intressant och mycket centralt läge i Barkarbystaden. Här blir stadslivet som mest livfullt med bra kommunikationer, restauranger, handel och annan service precis utanför dörren. säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

I området runt kvarter 6 och tunnelbanan har Järfälla avtal med flera byggaktörer med långt framskridna planer:

 • Byggvesta bygger ett kvarter om 17 000 kvm med äganderätter, hyresrätter och kommersiella lokaler.
 • Credentia, K2A och Svenska Studenthus bygger studentbostäder, förskola, bostadsrätter och kommersiella lokaler i ett kvarter om 25 000 kvm.
 • Botrygg har markanvisnings­avtal för ett kvarter om 17 500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till hösten 2021.
 • JM har markanvisningsavtal för ett kvarter om 18 000 kvm och planerar för äganderätter och lokaler för co-working. Byggstart planeras till hösten 2021.
 • Resona har markanvisningsavtal för ett kvarter om 27 000 kvm och planerar för kontor, co-working, kommersiella lokaler, restaurang, café, bostäder och co-living. Byggstart planeras till Q4 2021.
 • Sveaviken bygger ett kvarter om 25 000 kvm med bostadsrätter, studentbostäder, förskola och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2021/2022.
 • Åke Sundvall investerar i Barkarbystaden för tredje gången och har mark­anvisningsavtal för tre kvarter om totalt 73 500 kvm och planerar för bostäder, större dagligvarubutik, kontor för enmans- eller fåmansföretag, vård- och hälsoverksamheter, kommersiella lokaler och restaurangstråk. Byggstart planeras till hösten 2021.
 • Wallenstam har mark­anvisningsavtal för ett kvarter om 22 500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2022.

– Det här är en mycket attraktiv del av Barkarbystaden och vi har höga förväntningar på gestaltningen och innehållet i det här kvarteret. Det ska bidra till en hållbar och livfull stadsmiljö där attraktiva botten­våningar och verksamheter skapar dynamik i staden, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet.

Markanvisningstävlingen pågår mellan den 16 mars och 17 maj. Detaljplanen för området, Barkarbystaden IV, vann laga kraft 2019-07-14.

Beslut om markanvisningstävling Barkarbystaden IV, kvarter 6, del av fastighet Barkarby 2:2 togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 8 mars 2020.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp