Innehåll

Mobila trygghetsväktare för ökad trivsel

Järfälla kommun fortsätter verka för ökad trygghet på gator och torg, bland annat genom en tydligare samhällsnärvaro. Med start den 1 mars utökas arbetet med mobila enheter som rör sig runt i Järfälla, så kallade mobila trygghetsväktare. Fokus ska ligga på relationsskapande och gränssättande arbete.

Mobila trygghetsväktare är en utveckling av de mobila enheter kommunen tidigare haft cirkulerande i Järfälla på eftermiddagar och kvällar/nätter. Nu utökas också antalet patruller från två till fyra med totalt åtta väktare och fyra bilar som kommer att arbeta i hela Järfälla, och med större fokus på relationsskapande och gränssättande arbete än tidigare.

– I vår samhällsoffensiv för trygghet är det viktigt med vuxna som rör sig ute i samhället, som skapar relationer och sätter gränser. Vi ska bygga trygghet genom att kombinera ett effektivt brottsbekämpande arbete i nära samarbete med Polisen med ett kraftfullt förebyggande arbete. Vi satsar både på mobila trygghetsväktare och på skolan, på fritidsaktiviteter och för att fler ska ha ett jobb att gå till, säger Eva Ullberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

Järfälla kommun har haft ordningsvakter i Jakobsbergs centrum sedan 2018. Sedan den 1 februari har kommunen även ordningsvakter vid torget på Söderhöjden och i Viksjö centrum. Detta efter att Polisen bedömt att ordningsläget i dessa områden är sådant att insatsen med ordningsvakter kan utökas till dessa områden. De mobila trygghetsväktarna har en mer förebyggande roll.

­– Mobila trygghetsväktare arbetar proaktivt och uppsökande med en kompetens att förekomma problem innan de uppstår. De är en viktig kugge i trygghetsarbetet och kommer tillsammans med de ordinarie ordningsvakterna, som nu också finns på plats i på Söderhöjden och i Viksjö centrum, bidra till en ökad trygghet på våra gator och torg i kommunen, säger Aphram Melki (C).

De mobila trygghetsväktarna kommer att, precis som de tidigare mobila väktarna, besöka prioriterade platser inom kommunen.

Trygghetsnumret

Via trygghetsnumret, som är till för alla i Järfälla som känner otrygghet, kan du komma i kontakt med en larmcentral som kan dirigera de mobila trygghetsväktarna om det behövs. Du når larmcentralen på telefonnummer 010-210 94 44.

Tider då mobila trygghetsväktare är i tjänst:

Trygghetsväktare kommer att vara tillgängliga följande tider:

Måndag: 14.00-02.00

Tisdag: 14.00-02.00

Onsdag: 14.00-02.00

Torsdag: 14.00-02.00

Fredag: 14.00-02.00

Lördag: 15.00-03.00

Söndag: 15.00-03.00

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp