Innehåll

Omröstningen för temat på nästa års sommar­planteringar är avgjord

Sommarblommor väntar på plantering vid Vasaplatsen

Kommunens planteringar och sommarblommor är ett uppskattat inslag på våra gator och torg. Nu är omröstningen för temat på nästa års sommarplanteringar avgjord och temat Sinnesförnimmelser står som svårslagen vinnare.

Sammanlagt 135 röster kom in och Sinnesförnimmelser fick 80 av dessa. Det blir en riktig storfavorit som planteras till sommaren 2025 alltså, med blommor som doftar, känns att ta på och är färggranna att se på.

Årets plantering pågår just nu

Den som längtar efter sommarblomster kan svänga förbi Jakobsberg redan idag, där årets sommarblommor planteras framför kommunhuset just nu (13-14 juni). I år är temat "Sju sorters blommor" som tar fasta både på biologisk mångfald och hållbart jordbruk. Vi testar att plantera in majs och korn i planteringarna, som en eloge till vårt kommunala jordbruk som varje år arbetar med blomstrande åkersträngar. Fröblandningen som sås ut på åkersträngarna innehåller välbekanta blommor som solros, blåklint och vallmo men också doftande persisk klöver, Rosenskära och Lejonöga.

I år har sommarblommorna även fåglarna i åtanke då de till hösten kommer kunna äta av hirs och kål som också såtts ut tillsammans med de blommande örterna.

 

Finalisterna för 2025 års sommarplanteringar var:

  • Sinnesförnimmelser! - 80 röster
    Vi skapar sommarblomsplanteringar med för flera sinnen med blommor som doftar, känns att ta på och är färggranna att se på.
  • Blommor till alla! - 19 röster
    Vi fokuserar på blommor som är lätta att ha i balkonglådan hemma, som alla kan plantera. Det är typiska sommarblommor som triggar våra minnen om sommaren.
  • Ätbart! - 36 röster
    Här tar vi fasta på att plantera blommor och växter som är ätbara eller som skapar ätbara frukter, bär eller blad.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp