Innehåll

Praktikanter – morgondagens arbetskraft

Behöver ni som företag säkra kompetensen framåt? Samarbeta med skolan!
– Det finns inget annat sätt att få branschen att växa, menar Dan Hallman, vd för Elteknikgruppen som varje år tar emot APL-elever från Järfälla gymnasiums yrkesprogram.

APL står för arbetsplatsförlagt lärande och handlar om ett lärande nära verkligheten. Sverige behöver fler gymnasialt yrkesutbildade ungdomar. Många branscher är i stort behov av arbetskraft och sker ingen förändring kommer arbetsmarknaden sakna 290 000 yrkesutbildade år 2035, det flaggade Svenskt Näringsliv för i början av året.

”En utmärkt möjlighet”

Stefan Backe, biträdande rektor och ansvarig för yrkesprogrammen bygg och anläggning, el och vvs på Järfälla gymnasium, har samma bild av problemet och menar att det är i samarbetet mellan företag och skola det börjar.

– APL (arbetsplatsförlagt lärande, reds. anm.) är många gånger vägen in i branschen för ungdomarna. Och för företagen är det en utmärkt möjlighet att knyta arbetskraft till sig. Dessutom kan eleverna komma med ny input och nya idéer som är viktiga, säger han.

Moderna verkstäder och lokaler

Söktrycket till yrkesprogrammen på Järfälla gymnasium ökar för varje år, även om Stefan Backe önskar att intresset var ännu större. Och kanske kan trycket öka ännu mer. Yrkesprogrammen har en stabil lärarstab med ett stort kontaktnät. Dessutom har man renoverat och moderniserat verkstäder och lokaler. Eleverna har större ytor att arbeta på och personliga ytor, bland annat egna väggar där de kan skruva och installera vilket i sig är unikt.

Elev som svetsar.

­– Företag som tar emot våra elever ska vara trygga i att vi är moderna och med på banan. Ett sätt att hänga med i utvecklingen är att ha fräscha verktyg och lokaler. Här får eleverna rätt förutsättningar för att kunna göra en bra insats på sin praktikplats.

Elever på Järfälla gymnasiums yrkesprogram.

Hur gör ni för att matcha utbildningarna med företagens aktuella behov?

– Det gör vi genom att hela tiden hålla oss uppdaterade i respektive bransch, bland annat genom att vidareutbildas och delta i branschmöten, förklarar Stefan Backe.

Så funkar det

Det är lätt att ta sig an elever på praktik. En APL-samordnare från skolan sköter kontakten mellan skola och företag. Han eller hon besöker eleven på praktikplatsen och har även en dialog med handledaren, allt för att praktikperioden ska bli så bra som möjligt. För elever i årskurs två handlar det om fem veckor APL och för elever i årskurs tre tio veckor totalt.

”Det blir en kort startsträcka”

Dan Hallman, vd på Elteknikgruppen, är en av många företagare som varje år tar emot praktikanter från Järfälla gymnasium.

– De elever vi har tagit oss an har fungerat jättebra. Dessutom blir det en kort startsträcka i övergången från praktikant till medarbetare. Det är svårt att hitta folk idag och en lösning för vår del har varit att anställa elever som kommer på APL.

Kommer ni fortsätta ta emot elever?

– Ja, absolut. Det finns inget annat sätt att få branschen att växa. Man måste vara en del av lösningen annars är man en del av problemet, säger Dan Hallman, vd på Elteknikgrup.

Markus Erell, avdelningschef och Dan Hallman, vd på Elteknikgruppen fanns på plats under Järfälla gymnasiums Öppet hus.

Markus Erell, avdelningschef och Dan Hallman, vd på Elteknikgruppen fanns på plats under Järfälla gymnasiums Öppet hus.

Nyfiken på hur det ser ut? Välkommen på Öppet hus!

Verkstäderna och lokalerna på Järfälla gymnasium har fått sig en rejäl make-over och den 29 november och 8 februari kl 17-19 bjuds det in till Öppet hus.

– Vi vill jättegärna att så många som möjligt kommer hit och tittar på våra lokaler. Det blir en chans att kika närmare på vår utbildning och hur vi arbetar för att hela tiden fortbilda oss och hänga med i utvecklingen, säger biträdande rektor Stefan Backe.

Läs mer om Järfälla gymnasiums yrkesprogram och öppet hus

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp